Лятото наближава и е време да започнем да обръщаме повече внимание на грижата за кожата.

Слънчевите лъчи са жизненоважни за човека, но от друга страна слънцето има и неблагоприятно влияние върху човешката кожа.
Може да предизвика слънчево изгаряне, слънчева алергия, може да доведе до ускоряване на процеса на стареене, да увеличи броя на бенките по кожата и други пигментации и също така може да доведе до образуване на рак на кожата.


Слънцезащитата е понятие, което включва всички фактори за предпазване от слънчеви лъчи. Най-голямо значение за естествената фотозащита на кожата имат роговият слой и меланиновата бариера. UV-В лъчите предизвикват „слънчево изгаряне”, а UV-А лъчите предизвикват преждевременно остаряване и злокачествени образувания.

  • За да се предпазим, желателно е да спазваме няколко правила:
  • Избягване от излагането на слънце в най-горещите части от деня (12:00 – 16:00)
  • Използване на слънцезащитни продукти
  • Нанасяне на достатъчно количество слънцезащитен крем/лосион и на по-чести интервали
  • Не е желателно бебета и деца под 2-годишна възраст да се излагат на слънце
  • Препоръчително е слънцезащитно облекло, както и сянка под чадър

Слънчевите бани са много полезни, но е хубаво да внимаваме с тях и да не прекаляваме. А детската кожа е толкова чувствителна, че може да реагира със зачервяване, обриви, подуване и най-лошото изгаряне.

Ако все още се колебаете какво да изберете като слънцезащитни продукти, защо не помислите за натурална защита.
Ралица Брънекова от рубриката “Полезното е лесно” и Петя Ралчева от „HealthingOils.com“ споделят с нас две натурални рецепти.

Представяме ви Слънчев крем срещу изгаряне
В него има кокосово масло, какаово масло, масло от ший, цинков оксид и етерични масла от лавандула и тамян. Ароматните момичета споделят, че вече много хора са го изпробвали и  са останали много доволни. Нанася се лесно и не оставя бял слой.

Слънчевите лъчи са жизненоважни за човека, но от друга страна слънцето има и неблагоприятни ефекти върху човешката кожа. Може да предизвика слънчево изгаряне,слънчева алергия,ускоряване процесите на стареене, да увеличи броя на бенки и други пигментации и до образуване на рака на кожата.

Ако все пак се случи детето ви да пострада от слънцето, може да използвате тази рецепта с успокояващи етерични масла, която бързо връща комфорта и успокоява детската кожа.

УСПОКОЯВАЩ спрей след слънце:

8 капки Лавандула

8 капки Тамян

8 капки Мента

1 ч.л. витамин Е

250 мл. алое вера спрей

50 мл. базово масло от фракциониран кокос

Прекрасно лято и спокойна семейна ваканция!

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *