Стани абонат

Създай своя акаунт още днес.

spot_img

― РЕКЛАМА ―

Рискови фактори за здравето

Световната здравна организация (СЗО) определя здравето като „състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие, а не просто отсъствие на болест или недъг“ (World...
HomeTopКак да се храним през лятото?

Как да се храним през лятото?

Напоследък много се говори за здравословно хранене, дори стана “модерно” да си здравословен.

  • Знаем ли, обаче, кое е здравословно?
  • Как да съчетаваме и приготвяме храната си?
  • Какво да хапваме през различните сезони?

Човешкият организъм е една “перфектна машина”, която сама дава сигнали, ако нещо не се случва както трябва.

Напълно естествено е през студените месеци, тялото ни да има нужда от по-силна и питателна храна, за да сме жизнени и енергични, а през лятото се нуждаем от по-лека храна, по-голямо количество вода и течности.

При високи температури, жеги и задушно време, много често апетитът ни изчезва. Но всъщност, това е времето, в което трябва да се храним качествено и пълноценно, защото топлината изтощава допълнително тялото ни, а отделянето на течности от потните жлези, обезводнява организма.

  • Консумация на топли храни през лятото – Може да ви се струва странно, но приемането на топли храни е от полза за регулиране на телесната температура. Полезно е да се консумират и термогенни храни като джинджифил, киноа, кокосово масло, пипер, канела и т.н.
  • Консумация на меса – Има хора, които ако не хапнат месо, сякаш не са се хранили. През летния сезон е добре да ограничим приема на мазни меса, може да консумираме бяло пилешко месо, риба и морски дарове.
  •  Плодове и зеленчуци – Лятото е времето, което изобилства от плодове, които да сложим на трапезата – праскови, кайсии, дини, пъпеши, малини, къпини и боровинки, обогатяват менюто ни, а според китайската медицина, генерират студена енергия в тялото ни. Зеленчуците, сурови или на грил, са
    подходяща гарнитура за леките меса и рибата, а краставицата на салата или таратор е истинско “лятно гурме”.
  • Киселото мляко – България е известна с киселото мляко и лактобацилус булгарикус, универсално “лекарство” за тялото. Ако увеличим приема на млякото, можем да сме сигурни, че ще сме добре хидратирани и свежи през топлите дни, освен това ще се радваме на балансиран храносмилателен процес.
  • Прием на вода – Специалистите съветват да се приема 30-60 мл вода, на всеки килограм. Това правило е особено важно в летните жеги, когато губим по-голямо количество течности от тялото си. Но внимавайте! Прекаляването с вода може да доведе до разреждане на електролитите в кръвта, да затрудни работата на бъбреците и да се стигне до отоци по крайниците и лицето. Балансът на електролитите може да се постигне чрез приемането на айрян със сол и таратор.

Хубаво е да ядем сезонна храна, която е богата на витамини.

Преди основното хранене е добре да се яде салата. Така метаболизмът , освояването на енергия и функцията на стомаха се подобряват.

Балансирайте диетата си и не се поддавайте на изкушенията от преяждане и захарни изделия. Преяждането може да е пагубно по време на горещите летни дни.

Разнообразната храна и наличието на достатъчно течности в менюто ви ще ви направят жизнени и енергични.