Фундаментално за пълноценния начин на живот и развитието на децата е да се полагат правилни грижи за опазване на детското здраве. Тук обаче е основополагащо не само фокусирането върху физическото, но и върху психическото такова, защото много от проблемите се провокират на ментално и емоционално ниво. Тези теми са широко обсъждани и разглеждани от специалисти в областта на педиатрията.

Вижте как да се погрижите за детското здраве по подобаващ начин в следващите редове, като повече по темата споделя нашия екип от сайт за здраве Code Health.

Поддържане на добро детско здраве – храни, режим, сън, физическа активност

Поддържането на доброто състояние включва редица действия, които действат в подкрепа на организма, засилват имунитета и подобряват естествения имунен отговор при евентуални заплахи от заболявания. Тук се включват следните три основни аспекта, приети като стълбове на доброто детско състояние:

  1. Хранене – за поддържане на доброто състояние е основополагащо детето ви да се храни балансирано. Необходимо е създаването на разнообразно и обогатено меню, в което присъстват жизненоважните хранителни вещества, като витамини, минерали, антиоксиданти, фибри, както и макро групите – протеини, въглехидрати, мазнини. Плодовете, зеленчуците, месото, животинските и растителни продукти трябва да са част от ежедневното меню на всяко дете.
  2. Сън – режимът на заспиване и сънят са също толкова важни, колкото и храненето. Децата имат нужда от достатъчно сън за своето физическо и психическо здраве. Уверете се, че вашето дете спи достатъчно часове според възрастовата си група и заспива в сходни часове всеки ден, което е важно за изграждането на режим. Нужно е новородените да спят около 14-17 часа на ден, децата от 3 до 12-месечна възраст – 12-14 часа на ден, а по-големите – над 2 до 5 години около 11-13 часа. Децата от 6 до 12-годишна възраст трябва да разполагат с около 9-11 часа в покой ежедневно.
  3. Движение – физическата активност е от съществено значение за развитието на детето. Редовните упражнения помагат за изграждане на здрави кости и мускули, подобряват сърдечната функция, разгръщат белите дробове, подобряват дишането, помагат за поддържане на здравословно телесно тегло.

Не забравяйте и за здравословното състояние на устната кухина, включително зъбите и венците, защото голям процент от проблеми, като инфекции, възникват точно от венечни заболявания и такива на венците, обект на лечение от специалисти в областта на стоматологията. Важно за доброто детско здраве е редовното миене на зъби, хигиенните навици и редовните профилактични прегледи при специалисти.

Прием на хранителни добавки за подпомагане на детското здраве

Много често, особено предвид съвременния начин на живот и качеството на храните, поддържането на здравословни нива на основните витамини и минерали е много сложна задача както за децата, така и за техните родители.

Тук на помощ идват хранителни добавки, които влизат и в ролята на имуностимулатори, предоставящи на младия и крехък организъм нужното количество микронутриенти.

Те могат да бъдат под формата на желирани бонбони, ефервесцентни таблетки, сашета, сиропи, напитки и много други.

Как да се погрижите за психичното детско здраве?

Много родители не осъзнават, че психическото детско е също толкова важно, колкото и физическото такова. Това създава необходимост от грижата и в този аспект.

Разговорите за чувствата, преживяванията и притесненията трябва да бъдат регулярна част от вашия родителски подход. Насърчавайте детето си да изразява своите емоции и бъдете внимателни към признаците на стрес и тревожност.

Не забравяйте, че прекомерните нива на стрес в организма могат да повлияят на цялостното здравословно състояние като понижат имунитета и бъдат причина за намалена мотивация, свръхтревожност и развитие на някои психични заболявания.

Кои са най-честите симптоми, свързани с детското здраве, за които да следите?

Симптоми, като продължителна умора, промени в апетита или поведението, чести главоболия или стомашни болки могат да сигнализират за здравословен проблем. Наблюдавайте за всякакви необичайни промени в навиците или здравето на вашето дете. Всеки етап от растежа е свързан с някои промени, при които дадени симптоми, като тревожност, умора, поведенчески промени, повишаване на телесната температура и раздразнителност могат да се приемат като нормални. Такива са растежа на зъбите, навлизане в пубертета, регресия на съня, криза на растежа при бебетата до 1-годишна възраст и други.

Важно при наличието на такива симптоми и резки промени е да потърсите съвети и насоки от следящия педиатър, който може да инициира преглед, кръвни и други изследвания.

Къде да потърсите помощ при нужда?

При поява на симптоми или ако имате притеснения относно здравето на вашето дете, не се колебайте да потърсите професионална медицинска помощ. Вашият педиатър може да предложи насоки и лечение, подходящо за състоянието. В случай на спешност, посетете най-близката клиника или болница, където може да бъде оказана незабавна помощ.

Най-честите индикации за необходимост от незабавна медицинска помощ е прекалено висока температура, достигаща стойности над 40 градуса по Целзий, затруднено дишане, пристъпи, загуба на съзнание и други такива, които могат да имат сериозен характер и всяка минута бездействие може да бъде фатална.

Това е основната информация, която нашия екип от Code Health споделя, за да даде съвети и насоки на бъдещите родители, както и тези, които вече са се впуснали в приключението на отглеждане на деца.

Гореспоменатата информация е ключова за поддържането и грижата за доброто детско здраве, което в основата на щастливия и пълноценен живот от страна на малчуганите. Не забравяйте обаче, че е препоръчително да се посъветвате винаги с лекуващия педиатър относно всякакви въпроси, касаещи детското здраве. Ключово за грижата за вашето дете е и спазване на уговорените профилактични прегледи и имунизации.