“Какво да готвя???”
Това е въпросът, който всеки родител си задава.

Може би, това на пръв поглед ни изглежда като сложна задача, но можем да го превърнем в приятно занимание. Трябва ни само добър план, за да организираме всичко.

Планът се състои, в това да направим седмично меню и списък за пазаруване.

Детското меню трябва да бъде съставено от разнообразно и балансирано хранене  през цялата седмица. Храната да е богата на витамини и минерали, както и да се приготвя лесно и бързо.

Храната може да допринесе за здравето, растежа и развитието на децата, ако се спазват следните препоръки:

  • Осигуряване на пълноценна и разнообразна храна
  • Включване на зърнени храни и/или картофи няколко пъти дневно
  • Ежедневно консумиране на разнообразни зеленчуци и плодове
  • Ежедневна консумация на мляко и млечни продукти с намалено съдържание на мазнини и сол
  • Избор на меса, които да са с намалено съдържание на мазнини, като често можем да заместваме месото и месните продукти с риба или бобови храни
  • Ограничаване приема на мазнините, особено на животинските. При готвени е добре да заместваме животинските мазнини с растителни масла
  • Намаляване приема на захар, захарни и сладкарски продукти, както и безалкохолни напитки съдържащи захар
  • Ограничена употреба на сол при готвене и консумацията на солени храни
  • Достатъчен прием на вода и течности
  • Приготвяне и съхраняване на храната по начин, осигуряващ нейната безопасност
  • Включвайте децата в приготвянето на храната
  • Осигурявайте физическа активност на децата всеки ден

Техниките за здравословно хранене са няколко:

  • Печене
  • Варене
  • Пуширане
  • Готвене на пара
  • Вакумно готвене
  • Задушаване

Приемът на зърнени храни и картофи при децата се включват ежедневно – сутрешна закуска, обяд и вечеря, поне един представител от групата на зърнените храни (хляб,хлебни,макаронени,тестени изделия, ориз,жито,овесени ядки,елда,просо,царевица) и/или картофи.

Хубаво е да ги включваме най-малко в четири хранителни приема седмично.

Децата трябва да приемат зеленчуците и плодовете няколко пъти дневно. Препоръчително е да са според сезона и по възможност при всяко хранене.

Млякото и млечните продукти- сирене,кашкавал, извара с намалена масленост се включват ежедневно в менюто на децата. Препоръчително е консумацията на чисти меса без видими тлъстини. Месата от птици са за предпочитане без кожа. Колбаси и кренвирши са забранени.

При децата се препоръчва консумацията на риби да е веднъж седмично. Хубаво е да осигуряваме поне по 4-5 яйца седмично в менюто им. Бобовите храни трябва да имат добро присъствие в менюто на децата – няколко пъти седмично.

Ето и една примерна “хранителна пирамида”, с която да видите как изглежда здравословния, разнообразния и балансиран режим на хранене при децата.

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.