Що се отнася до тренировките, бутилката с вода е от непреодолима нужда. Но дали към водата трябва да добавите и прием на витамини и минерали

Когато се потите , не само губите вода, но и електролити, минерали, които помагат за доставянето на течности до клетките, които се нуждаят от тях и са от съществено значение за всичко – от здравето на мускулите до мозъчната функция.

Натрият е основният минерал, изгубен в потта по време на тренировка. Загубите на натрий са средно около 1 грам на литър загубена пот. Така че ако някой загуби 1 литър пот на час, той също губи средно около 1 грам натрий на час. Въпреки това загубите на натрий могат да варират от 0,2 грама на литър пот до 12,5 грама на литър пот. Тялото също губи калий, магнезий и калций, макар и в по-малки количества.

Докато загубите на електролити могат да попречат на упражненията и резултатите от тренировките, основната грижа за трениращите трябва да бъде хипонатриемията – състояние, при което нивата на натрий спадат до опасно ниски нива. В зависимост от това колко ниски са нивата на натрий, ефектите могат да варират от мускулни крампи и главоболие до припадъци и дори кома. Нормалните нива на натрий в кръвта варират от 135 до 145 милиеквивалента на литър. Хипонатриемията възниква, когато нивата паднат под 135 милиеквивалента на литър, като по-тежки симптоми се появяват с нива под 125 милиеквивалента на литър.

Поради тази причина целта ви трябва да бъде да поддържате електролитите си на здравословно ниво по време на тренировка. Когато поддържате електролитите си на правилното ниво, вие гарантирате, че тялото ви може да абсорбира и използва всякакви течности, които приемате, жизненоважните ви органи функционират правилно и извличат максимума от всяка тренировка.

Именно там влизат в действие напитките и таблетките, съдържащи електролити. Имате ли нужда от тях? И ако да, как да изберете правилните? В края на краищата нивата на електролити варират значително.

Ето четири признака, че вашите тренировки трябва да се възползват от повече електролити – и как да се уверите, че получавате правилното количество.

Тренирате повече от час. Като цяло водата се препоръчва само за упражнения, които продължават до един час. Ако тренирате повече от час, особено ако е с по-висока интензивност, тогава вероятно е необходима спортна напитка.

Тренирате в горещо и влажно време. Колкото по-горещи и влажни са условията, в които тренирате, толкова по -голяма е вероятността да се нуждаете от електролити. Не само, че екстремната топлина причинява повишаване на телесната температура, което води до повишено изпотяване, но и влажността предотвратява изпаряването на потта и ефективно ви охлажда. Резултатът: Изпотявате се още повече – и губите повече електролити.

Упражненията, особено при висока интензивност или продължителност, в горещо, влажно време не се препоръчват. Ако обаче се окажете, че тренирате в горещо или влажно време, можете да помогнете в борбата с прекомерните загуби на електролит чрез комбинация от спортни напитки и електролитни таблетки.

Не се чувстваш добре само на вода. Слушането на тялото и сигналите, които ви изпраща, е изключително важно, за да сте сигурни, че оставате хидратирани. Тялото произвежда предупредителни знаци извън чувството на жажда, когато нивата на електролита спадат. Умората, мускулните крампи, гаденето и главоболието могат да посочат или дехидратация, или лека хипонатриемия, като и двете изискват увеличен прием на електролити. Запомнете: Консумацията на твърде много вода също може да стимулира хипонатриемията, така че с увеличаването на приема на течности, трябва да увеличите и приема на електролити.