Изборът на перфектното авокадо е майсторство, което изисква подготовка и познания. Невинаги можем да уцелим добре узряло авокадо, защото този специфичен плод трудно издава степента си на зрялост, погледнат отвън.

 

Обикновено гледаме цвета отвън и мекотата на авокадото. Прекалено твърдите авокадо са недостатъчно узрели. Повечето сортове авокадо са зелени отвън, което също може да ни обърка.

За щастие има няколко белега, по които можете да познаете дали авокадото е добре узряло.

Зрелите плодове авокадо отвън са по-тъмнокафяви или тъмнозелени в зависимост от сорта. Освен това се поддават на лек натиск. Ако авокадото е твърдо това означава, че още не е узряло. Можете да си го купите, разбира се, но не бързайте да го ядете.

Можете да определите степента на зрялост на авокадото и като отлепите леко дръжката му. Ако тя се движи свободно, това значи, че е узряло. Ако се отлепи и отвътре видите наситен зелен цвят, авокадото също се счита за узряло и годно за консумация.

След като авокадото узрее имате кратък период, в който можете да го консумирате. Скоро след това обаче то започва да покафенява, което налага въпроса дали става за ядене.

Обикновено презрелите авокадо започват да покафеняват отвън и отвътре. Появяват се кафяви петна, понякога дори с тъмен до черен цвят.

Опасно ли е да ядете покафеняло авокадо?
Цветът и твърдостта на авокадото се променят, когато узрее напълно и презрее. Презрялото авокадо отделя кожата си много по-лесно. Започва да става кашаво и леко издуто. Цветът му потъмнява видимо.

Ако разрежете авокадото и по месестата му част има кафяви петна, това означава, че е презряло. Ако тези кафяви и черни петънца са малки и кръгли, те говорят, че авокадото е просто презряло. Ако обаче петънцата са се превърнали в продълговати ивици, те подсказват, че са започнали гниещи процеси.

Презрялото авокадо е безопасно за консумация, но ако е започнало да гние е по-добре да не го ядете. Петънцата могат да се изрежат, ако ви притесняват. Но ивиците подсказват, че може да получите стомашно-чревен дискомфорт, ако консумирате такова авокадо. В някои случаи е възможно да започне да мирише, да горчи и да има неприятна пихтиеста текстура.

Източник: https://www.az-jenata.bg/

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *