Все по-нездравословният начин на живот е водеща причина за затлъстяване при децата. Обездвижването, седенето пред компютър, консумацията на вредни храни повишават риска от ранно отключване на затлъстяване, диабет, дори сърдечносъдови заболявания при децата. Една от най-големите родителски отговорности е да приучат децата да се хранят здравословно, да обръщат внимание на здравето си и да се движат повече.

Правете здравословни версии на храните, които обичат
Винаги има алтернатива. Не мислете, че любимата баница на децата няма да може да бъде приготвена по полезен начин. За щастие живеем във време, в което богатството от алтернативни продукти е налице на пазара. Възползвайте се от него. Избирайте пълнозърнести кори, ако се придържаме към примера с баницата. Влагайте в нея повече зеленчуци и полезни мазнини. Не е невъзможно да приготвите лакомства, които децата да харесат и на които да не се мръщят.

Пригответе храната в забавни форми
Ако имате желание, време и въображение, можете да приготвяте храната по начин, който да е атрактивен за децата, който да ги разсмива и да ги подтиква да си изяждат цялата порция здравословни зеленчуци, плодове и продукти, които сте предназначили за дневното им меню. Например, можете да оформяте лице и очи на зеленчуците, когато ги поднасяте на децата. Това винаги има положителен ефект.

Вдъхновете се от любимите им анимационни герои
Много родители смятат, че гледането на телевизия, анимационни филмчета и играенето на компютърни игри е вредно и нездравословно за децата. За да превърнете техните любими занимания в част от храненето и да извлечете здравословни ползи от тях, включете любимите им герои в храненето.

Включвайте децата в пазаруването и готвенето на здравословна храна
Когато децата знаят за какво внимавате, когато пазарувате, ще ви е по-лесно да възпитате здравословния вкус у тях. Приготвяйте храната заедно. Показвайте им какво сте купили и най-вече защо е важно тези продукти да участват в храненето.

Направете здравословните закуски по-достъпни
Една здравословна закуска за децата са например плодовете. Вместо да гоните детето с парчета портокал и да го насилвате да ги изяде, пригответе шишчета от плодове. Сервирайте му ги по атрактивен начин. То само ще прояви интерес и ще поиска да си хапне от тях.

Говорете за здравословните храни по позитивен начин пред детето
Ако искате детето да се храни здравословно е много важно да не го насилвате и да му казвате, че просто трябва да яде тези храни и точка. Вместо това е важно да му обяснявате здравословните ползи от полезните продукти. Изтъквайте всички положителни страни на здравословните храни. Не наблягайте само на сухите факти около техните хранителни качества. Наблягайте и на вкуса.

Давайте личен пример
За да убедите децата си да се хранят здравословно е много важно вие самите да го правите. Не можете да карате насила детето да яде зеленчуци, докато вие ядете поничка с шоколад пред него. Направете здравословното хранене част от семейната ви традиция.

Източник: https://www.az-jenata.bg/