Необходимо е правилно хранене при повишени нива на кръвна захар по време на бременността

Бременността е колкото приятен и вълнуващ момент за една бъдеща майка, толкова и кризисен период, който крие своите рискове за здравето.
През бременността могат да се появят честите и характерни симптоми като гадене, замайване, повръщане през първия триместър, болки в гърба, газове, подуване на крайниците.
Но може да се появи и гестационен диабет, който най-често се отключва през втория или третия триместър.

Гестационният диабет представлява повишаване нивата на кръвната захар по време на бременността, който в повечето случаи отшумява след раждането, но може и да остане като трайно състояние.
Характеризира се с наддаване на тегло както на майката, така и на бебето. Жените с инсулинова резистентност и метаболитен синдром, както и тези с фамилна анамнеза, свързана с диабета, са в рискова група.

Гестационният диабет се контролира с медикаменти и специална диета.
Добрата новина е, че при упоритост и постоянство контролът може да стане и само с подходящата храна, стига наблюдаващият лекар да е съгласен.

Избирайте правилните въглехидрати
Не всички въглехидрати повишават еднакво кръвната захар и инсулина. Някои го правят по-драстично и рязко, други предполагат бавно разграждане и запазване на нивата на кръвната захар.

Сред подходящите въглехидрати при гестационен диабет са:
– пълнозърнести храни, овесени ядки, кафяв ориз, киноа;
– бобови растения;
– пълнозърнест хляб и паста;
– зеленчуци и плодове.

Премахнете продуктите с добавена захар 
Храните, които съдържат въглехидрати, но не и фибри, повишават рязко и многократно допустимите нива на глюкозата в кръвта. Това увеличава инсулиновата резистентност в организма и затруднява обработката на захарите и запазването на нивата на кръвната захар.

Избягвайте:
– газирани напитки;
– подсладени напитки;
– натурални сокове;
– бял хляб и паста;
– пакетирани храни с рафинирана захар и подсладители, печива;
– сладкиши и десерти.

Следете порциите си.
Дори когато ядете правилните въглехидрати, тяхното количество е от значение. Големината на порцията е от огромна важност, затова задължително похапването трябва да става на малки порции по няколко пъти на ден. Така се запазват нивата на кръвната захар. Организмът се предпазва от резки повишавания и спадове в показателите, които могат да окажат вредно влияние върху развитието на плода.

Леките закуски са препоръчителни. Продължителното гладуване е рисковано, тъй като предполага прекалено спадане на глюкозата в кръвта.

Винаги комбинирайте въглехидратите с протеини и мазнини 
Това правило важи не само при гестационен диабет, но и при диабет тип 1 и 2, метаболитен синдром и инсулинова резистентност. Здравословното хранене препоръчва внимателната комбинация на хранителните вещества, така че те да бъдат усвоени от организма по възможно най-добрия начин.

Подходящи протеини и мазнини: 
– постно месо като пилешко, говеждо, риба, яйца;
– кисело мляко, извара;
– ядки, семена;
– авокадо;
– зехтин.