Хускът представлява външната обвивка на семе, плод или зеленчук, често под формата на люспи

 

В днешно време обаче под хуск хората най-често имат предвид псилиум хуск, който се използва още от ранните етапи на развитие на традиционна медицина Аюрведа за лечение и насърчаване на цялостното здраве на организма.

Псилиум хуск се произвежда от растението Plantago Ovata или индийски живовляк. Името псилиум идва от гръцката дума „psulla“, която означава бълха, тъй като семената на растението наподобяват малки бълхи.

Когато се консумира, независимо под каква форма, псилиум хуск може много добре да абсорбира водата и да се превърне в гъсто, вискозно съединение, което устоява на храносмилането в тънките черва. Тази негова устойчивост му позволява да помогне за регулирането на високите нива на холестерола, триглицеридите и кръвната захар, както и за управление на теглото и облекчаване на запек.

Не само, че съдържа фибри, но хускът е и един от най-добрите източници. Само една чаена лъжичка псилиум хуск съдържа 5 г фибри, което е около 15% от дневния препоръчителен прием на фибри.

Хускът се предлага в разнообразие от различни форми и има още толкова ползи за здравето. Ето и кои са те:

  • Укрепва храносмилателното здраве

Псилиумът е популярно слабително. Той може да се използва както еднократно за облекчаване на запек, така и редовно за насърчаване за цялостното храносмилателно здраве. Особено полезен е приемът му за хората със синдром на раздразненото черво и болестта на Крон, които често страдат от нередовен стомах. Освен че поддържа редовното движение на червата, псилиумът има способността да омекотява изпражненията, при условие че организмът е достатъчно хидратиран. Това може да предотврати усложнения от запек, като хемороиди и анални фисури.

  • Понижава нивата на кръвната захар

Приемът на фибри може да помогне за контролиране на гликемичния отговор на организма към хранене, чрез намаляване на нивата на инсулин и кръвна захар. Това се случва по-специално чрез водоразтворими фибри като тези в псилиума. Всъщност той се отразява много по-благоприятно върху тези симптоми в сравнение с други фибри, като триците например. Това е така, защото гелът, образуван от фибрите в псилиума, може да забави храносмилането, което именно помага за регулирането на нивата на кръвната захар.

  • Понижава нивата на холестерола

Според проучванията редовният прием на хуск може да намали значително нивата на „лошия“ холестерол. Правилното регулиране на холестерола е важно за всички, но най-вече за хората над 50-годишна възраст. Как помага хускът? Той се свързва с мазнините и жлъчните киселини, като помага на тялото да ги отделя. В процеса на заместване на тези изгубени жлъчни киселини черният дроб използва холестерол, за да произвежда повече.

  • Хуск – ползи за сърцето

Всички видове фибри са полезни за сърцето. Водоразтворимите фибри, включително псилиум, могат да помогнат за намаляване на триглицеридите в кръвта, кръвното налягане и риска от сърдечни заболявания. Редовният прием намалява не само „лошия“ холестерол, но и другите маркери, които са важни за здравето на сърцето.

Фибри, които образуват вискозни съединения, включително псилиумът, могат да помогнат за контрол на апетита, а в този смисъл и за отслабване. Непрекъснатото чувство на глад е често срещано при диети и може да съсипе добре структурирания хранителен режим само за миг. Псилиумът контролира апетита, като забавя изпразването на стомаха. Така приемът на калории с намален апетит може да стимулира загубата на тегло.