България има потенциала да произвежда високо качествени плодове и зеленчуци. Ние от Яблена Натура сме поели по пътя към бъдещето, а той е да превърнем България в #ЗеленатаГрадина на Европа!

По този повод за пръв път организираме събитието „Ден на отворените градини“, което цели да създаде специфична и ползотворна социална среда благоприятна за обмяна на опит и контакти между производители, преработватели и търговци.

Ще се адресират и дискутират основните негативи в сектора като растителна защита, вредители, политики, пазари, както и начините за справяне с тях.

Доказали се експерти свързани с различните аспекти на овощарството ще споделят своят опит и успешни практики от дългогодишната работа със земята и държавните институции.

Част от почетните гости са Мими Найденова, която е агроном със специалност лозаро-градинарство. 40 годишен стаж като 15 от тях са в областта на биологичното и биодинамичното земеделие също е и съветник по биодинамично земеделие в Demeter Standard
Димитър Боршуков, вносител и производител на микроорганизми с ,които е успял да помогне на значителен брой български фермери да предпазят животните си от инфекции и да се спре лечението с антибиотици.

Проф. Домозетов, работил по цял свят върху решението на проблемите при схемите  на засаждане, формиране и резитба, също така допринесъл за развитието на овощарството в България, Сърбия, Македония и Китай, както и дългогодишен директор на института по земеделие в гр. Кюстендил.

Акад. Проф. Валентин Дрозда от Украйна, който е ентомолог с  50г. стаж в областта и е главен консултант на биологична лаборатория на Органик Инвест Био Защита.

Сред присъстващите ще е и г-н Назарков, агроном-магистър в растителната защита. Има богат опит в оранжерийното и полско зеленчуко производство и в търговската дейност на международни компании за препарати и торове за земеделието. Бивш търговски маркетинг директно в фирма Ариста а към днешна дата успешно съчетава бизнеса и научната дейност в института „Никола Пушкаров“

 

Друга цел на събитието е да даде нужните знания на потребителите, чиято информираност не е пълна или точна. Ограмотяването на потребителските групи е един от най-важните елементи за да може, както българският производител, така и търговските вериги да се облагодетелстват от потенциала, който българската ни земя земята е предоставила.

 

В последните няколко години все повече потребители се  свързват с нас поради здравословен проблем, чието лечение изисква консумацията на биологично чисти плодове. Това което ни радва е, че нашите продукти успешно помагат в хранителните и лечебните процеси на въпросните клиенти. Призоваваме нашите клиенти да консумират повече биологична чиста храна в името на своето здраве и благополучие, като се консумират храни лишени от овкусители, консерванти, оцветители, изкуствени подсладители и замърсители. Изброените по-горе са основните причинители на здравословни проблеми.

Чрез консумацията на органични плодове и зеленчуци се създава ефект, който допринася за  запазване на земята чиста, съхраняване на вода и намаляване на парниковият ефект.

 

Всяка европейска държава с успешна политика и положително развитие по отношение на земеделието е приоритизирала своите локални производствени бази. Време е и ние да покажем на какво е способно онова българско производство, което в началото на миналия век е дало знания на целия свят.

 

Искаме тази наша мисия да се превърне в реалност и затова поставяме основите на този дълъг път на 28-ми май от 11:00 ч. до 15:00 ч. като програмата е съобразена с вкуса и нуждите на всеки от присъстващите гости. Лектори, доайени в областта на земеделието, здравословна гурме кухня, томбола с награди и потапяне из градинските масиви за завършек на един пълноценен пролетен ден.

Събитието ще се проведе в с. Радотина като при влизане в селото има табели, които ще ви упътят до локацията на нашите градини.

 

 

Бъдете част от писането на новата история на българските земеделци!

 

 

 

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *