Проф. д-р Георг Шатцл е специалист по урология и андрология във Wiener Privatklinik. Специализиран е в урологична онкология, диагноза и лечение, ДПХ, еректилна дисфункция и рецидивиращи инфекции на пикочните пътища. Той е член на Австрийското дружество по урология (ÖGU), Германската асоциация по урология (DGU), Европейската асоциация по урология (EAU), Европейското общество по урологични изследвания и Американската асоциация по урология (AUA). Председател е на австрийската проучвателна група за простата от 2003 г. до 2015 г. Има над 90 публикации (рецензии и оригинални статии), публикувани в рецензирани списания.

 

  • Какво представлява аденомът на простатата и как влияе на отделителната система при мъжете?

Аденомът на простатата е доброкачествено изменение, което се появява вследствие на възрастта след 40-годишна възраст. С напредването на възрастта се увеличава и броят на мъжете, които страдат от симптомите. Най-често срещаният първи симптом е микцията през нощта.

 

  • Кои са първите симптоми, които може да има един мъж, когато има съмнение за аденом на простатата?

В този случай трябва да се прави разлика между симптомите на желание за уриниране и симптомите на по-слабо изпразване на пикочния мехур. Най-честите симптоми са желание за уриниране през нощта, често уриниране през деня, слаба струя на урината.

 

  • Какво причинява аденом на простатата?

Като възможна причина се подозира фамилният риск, в крайна сметка генетичните промени са тези, които стимулират растежа на простатата. Все още не са доказани индикации за причини, свързани с храненето.

 

  • Често ли аденомът на простатата се свързва с рак? Как могат да се разграничат симптомите на двете състояния?

Това са две различни заболявания на един и същ орган. Доброкачественото уголемяване на простатата винаги може да бъде придружено от рак на простатата. Злокачествените изменения на простатата най-често възникват в периферната зона на простатата, докато доброкачественото изменение е съпроводено с уголемяване на преходната зона.

 

  • Какво е лечението, което трябва да следват пациентите, диагностицирани с това състояние? Съществува ли както медикаментозно, така и хирургично лечение?

Лечението включва медикаменти, които действат върху определени рецептори в областта на шийката на пикочния мехур и простатната уретра. Други лекарства не причиняват намаляване на обема на простатата с около 30%. Ако консервативното лечение не даде резултат, тогава е подходяща хирургична рехабилитация на простатата.

 

  • Може ли аденомът на простатата да бъде успешно предотвратен чрез определени навици, като например здравословен начин на живот?

Винаги са необходими промени в начина на живот, особено тъй като неправилното поведение при пиене често може да симулира симптомите. Ето защо проучването на начина на живот на засегнатия мъж със сигурност е една от първите дейности, които трябва да се извършат урологично.

 

  • Може ли аденомът на простатата да се появи и сред по-млади мъже, или това е състояние, характерно само за мъжете над 60 години?

Разбира се, аденомът може да се появи и преди 60-годишна възраст. Тук от уролога зависи да открие причината. Една от възможните причини за това е аденом на простатата.

 

  • Може ли аденомът на простатата да причини други заболявания, ако не се лекува?

Ако не се лекува, може да доведе до разстояния между простатата, инфекции на пикочните пътища, образуване на остатъчна урина, инконтиненция и лоша бъбречна функция, поради натрупване на урина в бъбреците.

 

  • Колко често се препоръчва извършването на урологичен преглед при мъжете? Кои са обичайните изследвания, които мъжете трябва да правят ежегодно?

Препоръчва се ежегоден профилактичен преглед. Тук трябва да се извърши анализ на урината, ултразвуково изследване на бъбреците, пикочния мехур, простатата и тестисите. Освен това трябва да се направи ректално изследване на простатата и стойността на PSA.