Доц. д-р Кристиане Талингер е световно известен експерт по дерматология и венерология с повече от 50 научни публикации. Тя е член на Европейско общество по медицинска онкология, Австрийското дружество по хематология и онкология и Австрийското дружество по дерматология и венерология. Д-р Талингер има частна практика във Wiener Privatklinik, Австрия.

 1. Какво причинява рак на кожата?

Голяма част от уврежданията на клетките на кожата се дължат на ултравиолетовата радиация, която се съдържа в слънчевата светлина и в лампите, използвани в солариумите. Въпреки че девет от всеки десет случая на рак на кожата, са причинени от прекомерно излагане на ултравиолетова радиация, много хора все още продължават да се излагат твърде много на слънце.

Ракът на кожата се появява, когато в клетките на кожата настъпят необратими увреждания (мутации). Тези увреждания водят до неконтролируем растеж на кожните клетки и образуване на множество ракови клетки.

Въпреки това ракът на кожата може да се появи и в участъци от кожата, които не са изложени на слънчева светлина. Това показва, че за риска от рак на кожата могат да допринесат и други фактори, като например излагане на токсични вещества (напр. лекарства, повишаващи чувствителността към слънцето) или наличие на заболяване, което отслабва имунната Ви система.

 1. Кои са най-разпространените видове рак на кожата?

Съществуват три основни вида рак на кожата – базално-клетъчен карцином, плоскоклетъчен карцином и меланом. 

Базално-клетъчният и плоскоклетъчният карцином обикновено се срещат в зони от тялото, изложени на слънце, като шията, лицето, ръцете или ушите. Обикновено тези туморни образувания се развиват локално, без далечни метастази.

Меланомът е сериозна форма на рак на кожата, която може да се развие навсякъде по тялото, в иначе нормална кожа или в съществуваща бенка, която става ракова. Меланомът е по-рядко срещан от базално-клетъчния и плоскоклетъчния карцином, но е по-опасен поради способността му да се разпространява в други органи. 

 1. Какъв е рискът меланомът да се върне в същата област?

Повторна поява на меланома може да се случи, ако след лечението са останали ракови клетки. Това може да се случи месеци или години по-късно. Единичните меланомни клетки са твърде малки, за да се видят с невъоръжено око или при сканиране. Сред всички хора с меланом на кожата, от момента на поставяне на първоначалната диагноза, 5-годишната преживяемост е 93%. Общата преживяемост след 5 години зависи от дебелината на първичния меланом, от това дали са засегнати лимфни възли и дали има разпространение на меланома в отдалечени участъци.

 

 1. Какви методи и продукти трябва да се използват за предпазване на кожата?

Някои видове рак на кожата са предотвратими. Ето някои съвети за превенция на рака на кожата: 

 • Избягвайте слънцето в средата на деня.
 • Носете слънцезащитен крем през цялата година. Използвайте широкоспектърен слънцезащитен крем със SPF (слънцезащитен фактор) от поне 30, дори и в облачни дни. 
 • Носете защитно облекло, покривайте кожата си с тъмни, плътни дрехи, които покриват ръцете и краката, както и шапка с широка периферия. Не забравяйте и слънчевите очила. 
 • Избягвайте солариумите.
 • Имайте предвид лекарствата, предизвикващи чувствителност към слънцето. Някои често срещани лекарства без и с рецепта, включително антибиотици, могат да направят кожата Ви по-чувствителна към слънчева светлина.
 1. Какви са възможностите за лечение на рак на кожата?

Възможностите за лечение на рака на кожата варират в зависимост от вида на рака (хистология), размера на лезията, дълбочината и местоположението на тумора на рака на кожата. Често използваният вариант за лечение може да включва замразяване (течен азот), хирургична ексцизия, кюретаж, лъчетерапия, химиотерапия, фотодинамична терапия и биологични методи за лечение като имунотерапия. Хирургичната ексцизия може да бъде подходяща за всеки вид рак на кожата и често е добро решение, като цялата ракова тъкан и заобикалящата я здрава кожа ще бъдат изрязани.

 1. Кога имунотерапията е вариант? 

При ракови заболявания, ограничени до горния слой на кожата, локалните противоракови средства могат да се прилагат директно върху кожата с добри резултати. Системната имунотерапия може да се използва за лечение на меланоми, които не могат да бъдат отстранени чрез операция или които са се разпространили в други части на тялото. В някои случаи тя може да се използва и за по-малко напреднали меланоми след операция (като адювантна терапия), за да се направи опит да се намали риска меланомът да се върне. Имунотерапията сама по себе си представлява използване на лекарства за стимулиране на собствената имунна система на човека, за да разпознава и унищожава по-ефективно раковите клетки. Меланомните клетки понякога използват защитни стратегии, за да не бъдат атакувани от имунната система, а лекарствата за имунотерапия помагат да се възстанови имунният отговор срещу меланомните клетки. 

 1. Кога е необходима операция?

При базално-клетъчния и плоскоклетъчния карцином може да има няколко възможности за лечение в зависимост от стадия на тумора. При меланома хирургичната ексцизия на първичния тумор е задължителна. Ексцизията на първичната лезия ще осигури окончателен хистологичен анализ на меланомната тъкан (включително индекс на Бреслоу, ниво на Кларк, както и степен на мутация на лезията). Тази информация е от голямо значение, за да се определи колко сериозен е ракът и как най-добре да се лекува.

 

 1. Как се извършва кожен преглед? Колко често трябва да проверяваме кожата си за аномалии?

Ако имате някакви рискови фактори (като например анамнеза за рак на кожата при вас или в семейството ви, слънчеви изгаряния или редовно повишено излагане на слънце), трябва да си правите профилактичен преглед за рак на кожата на всеки 6 до 12 месеца.  Ако сте с нисък риск, можете да правите годишни прегледи или да проверявате кожата си на всеки няколко години. Независимо от всичко, когато проверявате кожата си, трябва да я следите по метода ABCDE за бенки: асиметрия (A), промени в границата (B), промени в цвета (C), промени в диаметъра (D) или развитие на бенките (E).