Д-р Гернот Райнер е специалист пневмолог в австрийската Wiener Privatklinik. След като се обучава в I. белодробно отделение на болница “Ото Вагнер”, той придобива дългогодишен опит в лечението на астма, ХОББ, проблеми с дишането, кашлица, сънна апнея и злокачествени заболявания на белия дроб (рак на белия дроб). Негов основен фокус са персонализираните терапии и процедури, пригодени индивидуално за всеки конкретен случай. Той консултира своите пациенти както при налично заболяване, така и при съмнение за заболяване и заедно минават през всички етапи от диагностика до терапия.

Какво представлява ХОББ и колко често се среща?

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е дълготрайно заболяване на белите дробове, при което са увредени малките дихателни пътища в белите дробове, което затруднява достъпа и изхода на въздуха. ХОББ се нарича обструктивна, тъй като ограничава потока на въздуха в и от белите дробове. Често ХОББ е комбинирана с белодробен емфизем. При емфизема вътрешните стени на въздушните торбички (алвеолите) на белите дробове са увредени. Това води до образуване на едно по-голямо въздушно пространство вместо много малки и намалява наличната повърхност за газообмен. Емфиземът е заболяване на белите дробове, което причинява задух.

Проучването “Burden of Obstructive Lung Disease” (BOLD) установи, че глобалната заболеваемост (общият брой на хората в дадена популация, които имат дадено заболяване или здравословно състояние в определен период от време) е 10,1 %. Установено е, че общата заболеваемост при мъжете е 11,8 %, а при жените – 8,5 %. Това означава, че повече от 65 милиона души по света имат умерена или тежка форма на ХОББ, а експертите прогнозират, че този брой ще продължи да нараства в световен мащаб през следващите 50 години.

Какви са симптомите на това състояние, какво чувства пациент с ХОББ?

Ранните предупредителни признаци на ХОББ са задух, особено по време на физическа активност, хрипове, хронична кашлица, която може да е съпроводена с отделяне на слуз, чести респираторни инфекции. По-късно в хода на заболяването споменатите симптоми се влошават и задухът се появява през целия ден, дори в покой.

Какви са причините за появата на заболяването и кой е по-склонен да го развие?

Най-значимият рисков фактор за ХОББ е продължителното пушене на цигари. Колкото повече години пушите и колкото повече кутии изпушвате, толкова по-голям е рискът. Също така продължителното излагане на химически изпарения, пари и прах на работното място може да раздразни и възпали белите Ви дробове. Но както вече е споменато, в западния свят около 85% от случаите на ХОББ се причиняват от тютюнопушене.

Въпреки че в миналото мъжете са имали най-високи нива на заболеваемост и смъртност, през последните години при жените се отбелязва най-голямо увеличение на заболеваемостта от ХОББ. Повечето хора, които страдат от ХОББ, са на възраст поне 40 години, когато започват симптомите им.

Как се диагностицира ХОББ?

Най-ефективният и често използван метод за диагностициране на ХОББ е спирометрията. Тя е известна още като функционален тест на белите дробове или PFT. Този прост и безболезнен тест измерва белодробната функция и капацитет. Също така компютърната томография (КТ) на гръдния кош може да предостави подходяща информация дали е налице съпътстващ белодробен емфизем или не.

Кои са най-ефективните методи за лечение? Кои видове инхалатори са най-подходящи?

За лечението на ХОББ се използват различни видове лекарства и няма “най-добро” лекарство за всички хора. Най-често използваме инхалатори, които съдържат бронходилататори. Това са лекарства, които улесняват дишането, като отпускат и разширяват дихателните пътища. Съществуват инхалатори с продължително действие с бронходилататори, всяка доза от които трае най-малко 12 часа, така че трябва да се използват само веднъж или два пъти дневно, и бронходилататори с кратко действие, които се използват при нужда. Ако все още получавате задух, когато използвате дългодействащ инхалатор, или имате чести обостряния (екзацербации), може да се обмисли включването на стероиден инхалатор като част от лечението Ви. Стероидните инхалатори съдържат кортикостероидно лекарство, което може да помогне за намаляване на възпалението в дихателните пътища. Тези инхалатори обикновено се предписват като част от комбиниран инхалатор, който включва и дългодействащо лекарство.
На пазара се предлага и голямо разнообразие от инхалатори. Повечето от тях имат предимства и недостатъци. Най-важният фактор е пациентът да е обучен на устройството и да може да го използва правилно.

Какъв е протоколът за лечение на острата ХОББ?

Обострянето на ХОББ или екзацербацията настъпва, когато дихателните симптоми на ХОББ станат много по-тежки. Въпреки че всеки преживява обострянето по различен начин, има редица възможни предупредителни признаци, като повече кашлица, хрипове или задух от обикновено, промени в цвета, гъстотата или количеството на слузта, чувство на умора за повече от един ден, подуване на краката или глезените. Обострянията могат да продължат с дни или дори седмици и може да изискват прием на антибиотици, перорални кортикостероиди и дори хоспитализация. Обикновено те се причиняват от вирусна или бактериална белодробна инфекция, но могат да бъдат предизвикани и от неща или ситуации, които затрудняват дишането Ви, като например пушене или излагане на дим или замърсен въздух.

Какви нови методи за лечение на ХОББ са се появили?

Освен по-доброто медикаментозно лечение, особено що се отнася до бронходилататорите, които вече са с ултрадълго действие, което означава, че могат да се използват веднъж дневно, през последните години интерес представлява и намаляването на обема на белия дроб при емфизем чрез бронхоскопия. Това може да бъде алтернатива при тежък емфизем. Представлява минимално инвазивна процедура, наречена бронхоскопско намаляване на обема на белия дроб (BLVR) с помощта на ендобронхиални клапи. Тези малки устройства се имплантират в дихателните пътища на белите дробове и действат като еднопосочни клапи. Това може да осигури известно облекчение при пациенти, при които няма друга възможност за лечение.

Може ли това заболяване да бъде излекувано?

Към днешна дата ХОББ не може да бъде излекувана. Но ако се диагностицира навреме, за предпочитане в ранен стадий, и се започне подходящо лечение, заедно с намаляването на всички рискови фактори (спрете да пушите!), развитието на заболяването може да се забави и да се поддържа добро качество на живот.

Какво освен лечението от страна на лекаря трябва да направи пациентът, за да се подобри състоянието му?

Има няколко важни препоръки: Откажете се от тютюнопушенето, подобрете качеството на въздуха в дома, практикувайте дихателни упражнения, контролирайте нивата на стрес, поддържайте здравословно тегло.
Най-важното е да развиете мускулна сила чрез редовни физически упражнения.

Може ли диетата да повлияе на това състояние?

Човек с ХОББ трябва да се старае да приема много протеини, сложни въглехидрати и богати на фибри храни, както и да добавя здравословни източници на мазнини към храненията си. Начинът на хранене на хората с ХОББ зависи от много фактори, включително телесно тегло и общо здравословно състояние. От 20 до 30 грама фибри всеки ден, от продукти като хляб, тестени изделия, ядки, семена, плодове и зеленчуци. Консумирайте добър източник на белтъчини поне два пъти дневно, за да поддържате силни дихателните мускули. Добрият избор включва мляко, яйца, сирене, месо, риба, птиче месо, ядки и сух боб или грах.

Главен редактор

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *