Мозъчно-съдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност по целия свят. На всеки шест секунди, по един човек в света умира от мозъчен инсулт. За съжаление, статистиката сочи, че България е на едно от първите места в това отношение. Инсултите са втората по честота причина за развитие на деменция, а най-разпространената такава е епилепсията в напреднала възраст, като в някои случаи и депресията. Един от първоизточниците за поява на инсулт е повишеното кръвно налягане, познато още като хипертония.

Високо кръвно налягане – как да се предпазим?

Международно признатия кардиолог и член на Медицинския Борд на Сирма Медикъл Системс, д-р Иван-Асен Шишманов сподели, че хипертонията е едно от най-опасните заболявания, защото то няма видима симптоматика, която да предупреди пациента, че нещо не е наред. В уебинар по темата, той посъветва хората да спортуват редовно, да намалят приема на сол, мазнини и алкохол, за да понижат вероятността от развитие на завишено кръвно налягане. Редовното измерване и записване на резултатите, също бе насърчено от специалиста.

Възможност за групови консултации в Medrec:M

С последната актуализация на платформата за дигитално здраве Medrec:M вече е достъпна критичната за много медицински практики, желаещи да дигитализират услугите си, възможност за провеждане на групови консултации. Съвместните виртуални срещи набраха значителна популярност по време на пандемията от Ковид-19 и заслужиха постоянно място в модерните модели на здравеопазване по света.

Сирма Медикъл Системс на международното изложение HETT

През последната седмица на септември, Сирма Медикъл Системс взе участие на изложението за дигитално здравеопазване HETT в Лондон. На събитието присъстваха над 4500 посетители, изложители, лектори, и множество специалисти в различни сфери на здравеопазването. Това бе възможност за компанията да представи иновациите в двете си платформи за дигитално здраве – Medrec:M и Diabetes:M, както и да обмени вдъхновяващи идеи за подобряване на грижата за пациенти, а също и условията на работа за медицинските професионалисти.

Как да намалим риска от Алцхаймер? Съвети от невролог

Болестта на Алцхаймер е дегенеративно заболяване на централната нервна система, което се характеризира с постепенно прогресираща деменция. По този повод се срещнахме с проф. д-р Димитър Масларов, специалист по неврология и чухме съветите му в посока превенция на болестта:

  • Занимавайте се с творчески дейности
  • Учете чужди езици и слушайте музика
  • Попълвайте кръстословици, судоку, шахмат, редете пъзели
  • Бъдете социално активни
  • Движете се
  • Приемайте витамини от групата B и витамин D
  • Не прекалявайте с алкохола
  • Откажете тютюнопушенето

Световен ден за борба с остеопорозата

На 20 октомври светът отбелязва Световния ден за борба с остеопорозата и профилактиката на йоддефицитните заболявания. През 1994 година Световната здравна организация определя остеопорозата като болест, а не като естествен процес, съпътстващ остаряването на организма. Остеопорозата е прогресивно заболяване на скелета, характеризиращо се с намалена костна маса и структурни изменения на костната тъкан. Това води до повишена чупливост и последващ риск от счупвания. Тъй като процесът на намаляване на костното вещество и разреждането на костната тъкан напредва бавно и незабележимо, остеопорозата е наречена още и “тихият крадец”. Друг етап, който може да отключи развитието на остеопороза е менопаузата – научете повече тук.

 

 

Главен редактор

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *