Prof. Schatzl

Проф. д-р Георг Шатцл е специалист по урология и андрология във Wiener Privatklinik. Специализиран е в урологична онкология, диагноза и лечение, ДПХ, еректилна дисфункция и рецидивиращи инфекции на пикочните пътища. Той е член на Австрийското дружество по урология (ÖGU), Германската асоциация по урология (DGU), Европейската асоциация по урология (EAU), Европейското общество по урологични изследвания и Американската асоциация по урология (AUA). Председател е на австрийската проучвателна група за простата от 2003 г. до 2015 г. Има над 90 публикации (рецензии и оригинални статии), публикувани в рецензирани списания.

Колко често се срещат инфекциите на пикочните пътища и защо те се срещат по-често при жените?

Асимптоматичната бактериурия се среща при около 1-5% от здравите жени в пременопауза. Увеличава се до 4-19% при иначе здрави по-възрастни жени и мъже, 0,7-27% при пациенти с диабет, 2-10% при бременни жени. Близо половината от всички жени имат поне веднъж през живота си цистит. Почти всяка трета жена е имала поне веднъж цистит до 24-годишна възраст. Рисковите фактори включват сексуални контакти, използване на спермициди, нов сексуален партньор, майка с анамнеза за инфекции на пикочните пътища и анамнеза за инфекции на пикочните пътища в детството.

Как се проявяват инфекциите на пикочните пътища? Има ли различни симптоми при мъжете и жените?

Основните симптоми са болка по време на микция, често желание за уриниране, болка в пикочния мехур и, в зависимост от патогена, кръв в урината. При мъжете може да се добави остър простатит с висока температура и втрисане.

Кога трябва да посетите лекар за инфекция на пикочните пътища, особено след като има толкова много лечения и добавки, които се предлагат без рецепта?

Посещението при лекар е важно, ако тези инфекции се появяват по-често от 2 пъти годишно. Жените с рискови фактори като захарен диабет, затлъстяване или подложени на имуносупресивна терапия трябва да ходят на лекар всеки път. В крайна сметка изследването на урината е важно за идентифицирането на патогените и правилното им лечение.

Кога се налага да приемате антибиотици за лечение на инфекции на пикочните пътища?

Ако лечението с други методи не доведе до успех, трябва да се приложат антибиотици. Във всеки случай антибиотиците са подходящи при повишена температура, втрисане.

 

Какво мислите за билковите средства за лечение на инфекции на пикочните пътища, като чайове и сода за хляб?

Съществуват многобройни продукти, които обещават да помогнат за лечението на инфекции на пикочните пътища, но тук трябва да се следват насоките на Европейското дружество по урология.
Счита се, че терапията с червени боровинки е полезна, но механизмът на действие не е ясен, както и профилактиката с D – маноза.

Защо инфекциите на пикочните пътища се появяват отново след лечение?

Общи рискови фактори за повторна инфекция на пикочните пътища (UTI) са: анамнеза за инфекция на пикочните пътища преди менопауза, уринарна инконтиненция, атрофичен вагинит, дължащ се на естрогенен дефицит, цистоцеле, остатъчна урина след микция, нов сексуален партньор, употреба на спермицидно вещество. Това трябва да бъде изяснено от специалист уролог.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *