Природата е всемогъща и с еднаква лекота може както да ни помогне, така и да ни  навреди. За щастие, този път се фокусираме върху полезна индийска билка, която може да бъде смятана за пръв помощник при борбата с диабет тип 2. Историята на билката гимнема започва преди повече от 2000 години, някъде в Азия. Тя е пълзящо едногодишно растение, разпространено в Aзия, Китай, Арабски полуостров, Африка и Австралия. Латинското ѝ наименование е Gymnema Sylvestre, но е позната още като Аustralian cowplant и Periploca of the woods. Много преди да бъде използвано така широко като хранителна добавка, гимнема се е прилагала за профилактика и лечение на диабет. Известна е още като „разрушител на захарта“.

КОЯ ЧАСТ ОТ ГИМНЕМА СЕ ИЗПОЛЗВА ЗА МЕДИЦИНСКИ ЦЕЛИ?

Основните химични вещества в състава на билката са гимнемната киселина, винената киселина, калциевият оксалат, глюкозата, стигмастеролът, холинът и производната от него аминокиселина бетаин. Всички те се намират в корените и листата на растението, което е и причината точно корените и листата да бъдат използвани.

КАК ЕКСТРАКТ ОТ ГИМНЕМА ПОМАГА?

Екстрактът от гимнема има няколко впечатляващи свойства, отнасящи се до възприемчивостта на организма към захарта.

Активната съставка в екстракта от гимнема, наречена гимнемова киселина, блокира рецептори за сладко, разположени върху повърхността на езика и така желанието за захар бива драстично намалено. Според изследвания, екстракт от Gymnema sylvestre може да повлияе на желанието за сладко и така сладките храни изглеждат по-малко привлекателни. Това може да бъде много полезно за хора, които водят битка с желанието си за различни сладости, когато се опитват да контролират теглото си.( След изследвания е установено, че при контакт на листата на растението с повърхността на езика, това намалява способността да усещаме вкуса на сладки храни и съответно да имаме желания за тях.

Според СЗО, над 420 милиона души по света имат захарен диабет. Това е заболяване, характеризиращо се с високи нива на кръвната захар и е причинено от неспособността на тялото да произвежда достатъчно количествоинсулин или тялото не може да използва инсулина ефективно. Гимнемата е един от „войните“, които се борят с диабета. Често тя бива използвана като добавка в комбинация с други лекарства за диабет, тъй като е доказано, че притежава антидиабетни свойства и спомага за понижаване нивата на кръвната захар след хранене. Гимнема може да стимулира производството на инсулин от панкреаса, насърчава регенерацията на клетките, произвеждащи инсулин, като това може да помогне за понижаване на глюкозните нива.

Докато билката носиславата си за понижаваща  нивата на кръвната захар и намаляваща  желанието за захар, изследванията показват, че тя може също да повлияе на усвояването на мазнините и нивата на липидите. С други думи, тя може да помогне за понижаване на нивата на „лошия“ LDL холестерол и триглицеридите. При проучване при хора със затлъстяване се доказва, че екстрактът от гимнема намалява триглицеридите, „лошия” LDL и увеличава нивата на „добрия“ HDL холестерол с 22%, т.е. положителен ефект на растението е и намаляване риска от сърдечни заболявания.

Високите нива на кръвна захар са опасни, но същото важи и за прекалено ниските, които могат да причинят замаяност, виене на свят, прилошаване, гадене и дори кома.

Източник: https://healthylife.bg/