Тези въглехидрати съдържат така нареченото устойчиво нишесте. Това е вид въглехидрат, който се храносмила по-бавно и е по-малко склонен да увеличава нивата на кръвната захар и инсулина в кръвта. Тази негова основна функция служи за осигуряване и резерв на енергия.

 

Банани
Бананите са много добър източник на устойчиво нишесте. Те са много богати на фибри, които потискат апетита, удължават енергията и усещането за ситост. В тях се съдържат големи количества триптофан, който противодейства на стреса, тревожността и депресията, превръщайки се в серотонин. Бананите са и сред първенците по наличие на калий – важен за контрола на сърдечносъдовата функция.

Картофи
Картофите много често са изключвани от диети за отслабване, защото имат лоша репутация на бързо усвояеми въглехидрати. Те обаче съдържат устойчиво нишесте и много фибри. Картофите осигуряват ситост и потискат апетита. Картофите, които са били сварени и охладени след това, съдържат повече устойчиво нишесте от останалите, сготвени по друг начин и сервирани горещи.

Бобови и фасул
Бобовите растения са много богати на устойчиво нишесте. Сред тях са фасулът, бобът, лещата. Невероятен източник са на витамини от група В и фибри. Подходящ заместител са на месото. Създават усещане за ситост, тъй като са добър източник на растителни протеини. Помагат за намаляване на кръвната захар, холестерола и поддържат добро здравето на червата и чревната флора.

Овесени ядки
Овесените ядки са с високо съдържание на разтворими и неразтворими фибри. Източник са на бета-глюкан, който помага за намаляване на холестерола, кръвната захар и стимулира имунната система. Овесените ядки са много богати на антиоксиданти, които контролират кръвното налягане, подобряват кръвообращението и се борят с възпалението.

Киноа
Киноата е много богата на влакнини. Източник е на здравословни растителни протеини. Съдържа устойчиво нишесте, не съдържа глутен, богата е на аминокиселини. Включвайте я по-често в менюто си, защото ще ви помогне да отслабнете и да поддържате кръвната си захар в нормални нива.

Кафяв ориз
Кафявият ориз е пълнозърнест и се обработва и усвоява значително по-бавно от белия рафиниран ориз. Бавната обработка на кафявия ориз допринася за поддържането на здравословни нива на кръвна захар и предпазва от резки скокове в стойностите на инсулина, което е и основен фактор за развитие на метаболитен синдром и диабет тип 2.