Храни, съдържащи най-полезните въглехидрати

От Editor

Тези въглехидрати съдържат така нареченото устойчиво нишесте. Това е вид въглехидрат, който се храносмила по-бавно и е по-малко склонен да увеличава нивата на кръвната захар и инсулина в кръвта. Тази негова основна функция служи за осигуряване и резерв на енергия.

 

Банани
Бананите са много добър източник на устойчиво нишесте. Те са много богати на фибри, които потискат апетита, удължават енергията и усещането за ситост. В тях се съдържат големи количества триптофан, който противодейства на стреса, тревожността и депресията, превръщайки се в серотонин. Бананите са и сред първенците по наличие на калий – важен за контрола на сърдечносъдовата функция.

Картофи
Картофите много често са изключвани от диети за отслабване, защото имат лоша репутация на бързо усвояеми въглехидрати. Те обаче съдържат устойчиво нишесте и много фибри. Картофите осигуряват ситост и потискат апетита. Картофите, които са били сварени и охладени след това, съдържат повече устойчиво нишесте от останалите, сготвени по друг начин и сервирани горещи.

Бобови и фасул
Бобовите растения са много богати на устойчиво нишесте. Сред тях са фасулът, бобът, лещата. Невероятен източник са на витамини от група В и фибри. Подходящ заместител са на месото. Създават усещане за ситост, тъй като са добър източник на растителни протеини. Помагат за намаляване на кръвната захар, холестерола и поддържат добро здравето на червата и чревната флора.

Овесени ядки
Овесените ядки са с високо съдържание на разтворими и неразтворими фибри. Източник са на бета-глюкан, който помага за намаляване на холестерола, кръвната захар и стимулира имунната система. Овесените ядки са много богати на антиоксиданти, които контролират кръвното налягане, подобряват кръвообращението и се борят с възпалението.

Киноа
Киноата е много богата на влакнини. Източник е на здравословни растителни протеини. Съдържа устойчиво нишесте, не съдържа глутен, богата е на аминокиселини. Включвайте я по-често в менюто си, защото ще ви помогне да отслабнете и да поддържате кръвната си захар в нормални нива.

Кафяв ориз
Кафявият ориз е пълнозърнест и се обработва и усвоява значително по-бавно от белия рафиниран ориз. Бавната обработка на кафявия ориз допринася за поддържането на здравословни нива на кръвна захар и предпазва от резки скокове в стойностите на инсулина, което е и основен фактор за развитие на метаболитен синдром и диабет тип 2.

Може да прочете още

Този уебсайт използва "бисквитки". Това се извършва с цел оптимална работа на сайта и събиране на информация за използването му от потребителите. Ние не събираме лични данни. Като изберете да приемете използването на "бисквитки", можем да компилираме статистика директно или чрез нашите партньори по време на Вашето посещение. За повече информация, вкл. как се откажете от използването на някои видове "бисквитки", моля, прочетете нашата Политика за бисквитките. Приемам Прочети още

Политика на бисквитки