Стани абонат

Създай своя акаунт още днес.

spot_img

― РЕКЛАМА ―

Рискови фактори за здравето

Световната здравна организация (СЗО) определя здравето като „състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие, а не просто отсъствие на болест или недъг“ (World...
HomeTopХрани, които влияят на стреса и умората

Храни, които влияят на стреса и умората

Недостигът на витамини е основната причина за пролетната умора. Нормално е през зимата в менюто да присъстват по-малко пресни плодове и зеленчуци, но през пролетта е задължително да се възстанови витаминния баланс на организма.

Предлагаме ви някои от  хранителните вещества, които се считат за успокояващи, прогонващи стреса и помагащи за справяне със синдрома на хроничната умора, характерен за пролетта:

Антиоксидантите: съдържат се в черната боровинка, броколите, пъпеша, цитрусовите плодове, тиквичките, яйцата, рибата, морските дарове, чесъна, зеления пипер, червеното зеле, тиквата, сладките картофи, доматите.

Витамин от група В: в авокадото, граха, фъстъченото масло, свинското месо, сьомгата, спанака, слънчогледовото семе, доматите, орехите, говеждото, яйцата, агнешкото и домашните птици.

Магнезий: той се съдържа в бадемите, бананите, черната боровинка, броколите, кашуто, фурмите, сушените смокини, фасула, мангото, овеса, скаридите, спанака, соята.

Баластни вещества: има ги в ябълките, авокадото, ечемика, броколите , брюкселското зеле, фурмите, зеления грах, лещата, бобовите продукти, овесените трици, крушите, сините сливи, малините, спанака.

Най-много белтъчини съдържат бадемите, говеждото месо, кашуто, кашкавалът, пилешкото месо, кравето мляко, яйцата, рибата, фасулът, пуйката, киселото мляко.

Горските плодове: антиоксидантите, влизащи в състава на черната боровинка, ягодите и малините, могат да помогнат да предотвратите оксидантния стрес, който е свързан директно с хроничните заболявания и стареенето. Освен това горските плодове удовлетворяват по-добре липсата на сладко, отколкото сладкарските изделия.

Млечните продукти: калцият и магнезият, които се съдържат например в кашкавала и киселото мляко, могат да се приемат за успокояващи продукти, защото отпускат мускулните влакна. А мазнините, съдържащи се в млечните продукти, също могат да заситят човека. Дори само 30 г кашкавал или 120 г кисело мляко са достатъчни, за да обуздаят “стресовия” глад.

Цитрусовите плодове: и грейпфрутите, и портокалите съдържат висок процент витамин С, който участва в процеса на производството на адреналин. Недостигът на витамин С може да провокира умора и раздразнителност.

Билките: растения, каквито са например копърът, кимионът и розмаринът са истински антиоксиданти. Те имат още едно предимство: употребата на тези билки или по-скоро подправки може да помогне да намалите солта.

Морските дарове:
 раците и скаридите съдържат много малко калории, но съвсем не са лишени от мазнини. В тях има и много белтъчини, витамини В6 и В12, селен – истински антиоксидант, както и цинк, който ускорява белтъчната обмяна. Цинкът, магнезият и калцият помагат на антиоксидантите да изпълняват работата си, освобождавайки организма от свободните радикали.

Спанакът: той е богат на желязо. Една порция спанак съдържа и 40 % от нашата дневна норма магнезий. Този минерал е призван да понижава стреса. Ако има дефицит в организма, това провокира мигрена, главоболие, умора и обща апатия.

Зърнени продукти: елдата, пшеницата и другите пълнозърнести продукти помагат за изработването на серотонин. И то много повече, отколкото заниманията с физически упражнения или приема на антидепресанти. Те съдържат и съединителна тъкан, която регулира нивото на захар в кръвта.