Всеки има своите мигове на глад за нещо сладко.

Без значение дали любимото ни лакомство е шоколадът или сладките тестени изкушения, тортите или пастите, едно е сигурно – честата им консумация и то в големи количества не само застрашава стройната ни фигура, но и поставя в риск здравето ни. Ето защо, когато ви се дояде нещо сладко, трябва да включите в действие съвестта си и да посегнете към някои блокиращи глада за сладко храни, когато ви се дояде шоколад например.

Авокадо 
Авокадото изобщо не е сладко и мнозина ще кажат, че въобще няма да посегнат към него, когато им се дояде нещо сладко. Авокадото обаче съдържа изобилие от магнезий. Този минерал има свойството да потиска желанието за сладко. Той кара организма да „мисли“, че си е набавил необходимите захари, като по този начин гладът за сладко просто спира. Същият ефект имат какаото, киноата, кафявият ориз, ядките, семената.

Вода
Дехидратацията има косвен контрол над глада за сладко. Ако рехидратирате тялото си обратно, ще ви се яде значително по-малко сладко. Също така напитки, богати на електролити, тоест на ценни минерали (плодови и зеленчукови сокове), също могат да блокират желанието за сладки храни.
Цинк
Храните, богати на цинк, като риба, бобови, семена, гъби, морски дарове, чесън, спанак, шоколад, потискат желанието за захарни изделия. Цинкът има свойството също да успокоява внезапния глад за сладко, като въздейства на същите центрове в мозъка. Тези храни са много по-полезни, защото не причиняват рязък скок в нивата на кръвната захар и инсулина, и същевременно носят полезни протеини и мазнини на организма.

Плодове 
Плодовете може да не са шоколад и да не ви се струва, че ще ви помогнат да се справите с глада за сладко, но не е така. Техните естествени сладки компоненти „казват“ на мозъка, че тялото ви вече не се нуждае от захари. Това е доста по-добър избор от няколко понички например.


Чия 
Семената от чия имат потенциала да потискат глада за сладкиши и десерти. Тя е изключително богата на омега-3 мастни киселини и фибри, които в комбинация с вода изпълват стомаха и създават усещане за ситост за дълъг период от време. Това намалява желанието за хранене изобщо, не само за консумация на сладко.

Канела 
Канелата има невероятни свойства, които медицината е установила. Затова тя присъства в редица хранителни добавки и лекарствени продукти без лекарско предписание за контрол на кръвната захар. Канелата и индийското орехче всъщност са натурални подсладители, които имат свойството да подобряват чувствителността на клетките към инсулина и да намаляват лошия холестерол.

Черен шоколад 
Черният шоколад е прекрасна храна с изобилие от антиоксиданти. Полифенолите в черния шоколад с минимум 70% какао се борят със свободните радикали в организма и предпазват от редица заболявания, включително рак.

Овесени ядки 
Овесените ядки са прекрасно средство да контролирате нивата на кръвната си захар. Колкото по-висока е глюкозата в кръвта, толкова по-голямо е желанието за нещо сладко. Като блокирате този механизъм ще ви е много по-лесно да се справите и с неконтролираното желание за захарни изделия.

Фурми 
Фурмите притежават фантастична природна сладост, която е достатъчно наситена, за да ви помогне да притъпите желанието за нездравословни сладкиши. Фурмите са изпълнени и с много фибри, които удължават усещането за ситост.

Кокосово масло 
Само една чаена лъжица кокосово масло има силата да притъпи глада за сладко. То е изпълнено с полезни мазнини, които засищат и блокират нуждата от още храна, най-вече въглехидратна.