Хормоналният баланс се влияе от чревната ни флора

От Editor

Все повече учени по света доказват връзката между хормоналния баланс и здравето на червата ни. По-конкретно, става въпрос за здравето на нашия чревен микробиом – милионите бактерии в стомашно-чревния тракт, които имат решаващо значение за работата на почти всички системи в тялото ни, включително за ендокринната система.

Всяка система в нашето тяло работи в симбиоза с останалите, затова червата ни са неразривно свързани с цялостното здраве и хормоналния баланс.

Какво е естроболом?

Естроболомът е съвкупността от бактерии в червата, които имат способността да метаболизират и модулират циркулиращия в организма естроген. Те оказват съществено влияние върху нивата на естроген, което, от своя страна може, да повлияе на теглото, либидото и настроението ни.

Защо здравето на червата е важно за хормоналния баланс?

Подпомагането на здравето на червата ни е от ключово значение за поддържането на хормонален баланс, защото микробиомът има редица важни функции в нашето тяло. Например:

 • Подпомага синтеза и регулирането на хормоните и невротрансмитерите

 • Улеснява усвояването на макро и микроелементите

 • Има съществена роля в подсилването на имунната система

 • Допринася за регулирането на нивата на естроген в организма

Естрогените се произвеждат предимно в яйчниците и надбъбречните жлези. Има три различни типа естроген, като всеки от тях играе съществена роля в нашето тяло. При жените, естрогените помагат за регулирането на телесните мазнини, имат важно значение за репродуктивната система, сърдечно-съдовото здраве, здравето на костите и мозъчната функция, включително дори за паметта. При мъжете, естрогените помагат за узряването на сперматозоидите и поддържането на либидото.

Когато чревният микробиом е здрав, естроболомът произвежда оптимални нива от ензим, наречен бета-глюкуронидаза. Той има важна роля за разграждането на сложни въглехидрати и абсорбцията на билирубин и флавоноиди, но ако нашите чревни бактерии произведат твърде много от него, нивата на естроген се разбалансират.

Черният дроб метаболизира естроген. После, този конюгиран естроген се доставя до жлъчката за отделяне в червата. Здравият естроболом минимизира реабсорбцията на естроген в червата, позволявайки безопасно му изхвърляне в изпражненията и урината, като по този начин осигурява здравословен хормонален баланс.

Дисбиозата представлява нарушение в баланса на чревната флора, което се получава, когато тя е заселена с повече патогенни, отколкото с полезни бактерии. Когато тази нарушена флора произведе твърде много бета-глюкуронидаза, това превръща естрогена отново в неконюгирана активна форма и след това се абсорбира обратно в кръвния поток, което води до неговата доминантност. Възможните симптоми са:

 • Предменструален синдром (ПМС)

 • Затлъстяване

 • Метаболитен синдром

 • Ракови заболявания, свързани с естрогена (рак на млечни жлези и простата)

 • Ендометриоза

 • Безплодие

 • Промени в настроението

 • Сърдечно-съдови заболявания

За съжаление, нашата чревна флора силно се влияе от различни фактори и може да бъде нарушена от промяна в диетата, прием на алкохол и антибиотици, замърсители в околната среда, нарушен режим на сън и много други.

Признаци за нарушена чревна флора

Има много признаци за дисбиоза, които често се бъркат с редица други заболявания:

 • Храносмилателни проблеми (подуване на корема, газове, диария или запек)

 • Промени в теглото

 • Хранителна чувствителност

 • Умора

 • Раздразнение на кожата

 • Автоимунни заболявания

 • Хормонален дисбаланс

4 начина за подобряване на здравето на червата и хормоналния баланс

И така, как можем да подобрим здравето на червата и хормоналния баланс? Важно е да приложим холистичен подход. Всеки един аспект от нашия живот – стреса, съня, храненето и режима работа-почивка оказват съществено влияние. Какво да предприемем?

1. Обърнете внимание на това с какво се храните

Нека храната ви бъде лекарство и лекарството — храна!“ Хипократ

Диетата играе жизненоважна роля. Диетата с нисък GI (гликемичен индекс), която съдържа много различни плодове, зеленчуци и фибри, с високо съдържание на фитонутриенти, може да насърчи микробното разнообразие в червата ни.

Важно е да се премахнат така наречените „бели въглехидрати“, каквито са тестените изделия, белия ориз, картофите и захарта. Те много бързо повишават кръвната захар и, в крайна сметка и при висока консумация, водят инсулинова резистентност, която причинява възпалителни процеси в тялото и е първопричина за редица заболявания, включително и за диабет.

Имайте предвид, че кръстоцветните зеленчуци, например броколито, съдържат съединения, които улесняват детоксикацията на естрогена. Добавката DIM (дииндолилметан) съдържа концентрати от такива съединения и може да бъде ефективна при понижаване нивата на по-токсичните странични продукти на естрогена.

Пробиотиците също трябва да се имат предвид. Ежедневният прием на пробиотичната храна ProLact Biostim помага за заселването на милиарди живи клетки на Лактобацилус Булгарикус, Лактобацилус Рамнозус и Стрептококос Термофилус в червата ни. Само в 5 лъжички се намират 10 млрд. CFU, които изместват патогенните бактерии в червата ни и по този начин балансират чревната ни флора.

Освен ежедневен прием на пробиотици ProLact, трябва да наблегнем и на пребиотичните храни, като чесън, лук, аспержи и банани, с които полезните бактерии обичат да се хранят. Можем да приемаме пробиотични бактерии и чрез храната – българското кисело мляко е чудесен източник на тях, а пробиотиците ProLact представляват свръхконцентрат точно на кисело мляко.

След консултация с лекар и направени изследвания, може да приемате и добавката Калциев Д-Глюкарат. Това е инхибитор на бета-глюкуронидазата, който позволява на естрогена да остане конюгиран и следователно безопасно елиминиран, чрез чревна детоксикация.

2. Помислете за средата около вас

Естрогените могат да се набавят и от околната среда. Естествените естрогени (фитоестрогените) се съдържат в растения, например в соята, лененото семе, ябълките, лещата, червената детелина, кафето и овеса. Синтетичните естрогени се наричат ​​ксеноестрогени и се намират в обикновените домакински продукти, под формата на аромати, пестициди и пластмаси. Важно е да сведем до минимум контакта ни с тези токсични вещества, защото оказват съществено влияние върху нашето здраве. Ксеноестрогените се абсорбират от организма и се съхраняват в черния дроб и мастните клетки. Те действат синергично с ендогенно произведените естрогени, влияят на процеса на увеличаване броя на клетките (клетъчна пролиферация) и нарушават деликатния баланс на хормоните. За да ги избегнем, трябва да намалим употребата на пластмасови продукти, както и напълно да спрем пиенето на вода от пластмасови бутилки. Освен това, ксеноестрогените могат да се крият в козметиката, която използваме или в почистващите препарати за дома. Затова е важно да четем подробно състава или да заложим на по-екологични и чисти продукти.

При хормонални нарушения, свързани с естрогена, може да заложите и на изцяло натурални природни средства за балансирането му. Например, пробиотичната хранителна добавка ProLact Aphrodite+ за жени или ProLact Hercules+ за мъже. Те съдържат естествен екстракт от корен на коприва, който действа като натурален адаптоген, спомагайки хормоналния баланс.

3. Прием на антибиотици, само с пробиотици

Антибиотиците избиват както патогенната, така и полезната микрофлора. За нещастие, често след техния прием хората развиват дисбиоза, поради свръхрастеж на вредни бактерии. Проучванията установяват, че нормалната флора може да не се възстанови напълно дори и след шест месеца от приема на антибиотик. Затова, всеки път, в който лекар ви предпише антибиотично лечение, приемайте ProLact Detox. Той бързо ще насели стомашно-чревния ви тракт с добри бактерии.

4. Ограничаване на алкохола

Живеем в общество, в което алкохолът е свободно достъпен и социално приемлив, даже модерен. Истината е, че консумацията на алкохол може да има отрицателно въздействие, както върху чревния микробиом, така и върху черния дроб, и способността му да детоксикира циркулиращите естрогени и химикалите, които могат да доведат до нарушения в ендокринната система. Прекаляването с алкохол може да доведе до естрогенова доминантност и повишен риск от образуване на рак, свързан с естроген. Важно е да се наслаждаваме на живота, но и да пием безопасни количества алкохол. Според учените, допустимото количество е до четири чаши вино на седмица. Когато приемате алкохол, може да подпомогнете организма си по-бързо да се детоксикира от него с пробиотичните капсули ProLact Detox+. Те съдържат естествен екстракт от силимарин (бял трън), който подпомага дейността на черния дроб и спомага за бързото пречистване на организма от токсините.

5. Повече физическа активност

Упражненията са отличен начин за подпомагане на детоксикацията и работата на черния дроб. Редовното движение, с умерена интензивност, може да понижи нивата на циркулиращите естрогени. Освен това, спортът може да намали хормона на стреса (кортизол), който има отрицателно въздействие върху нашите полови хормони. Активностите, които стимулират парасимпатиковата нервна система или режима на тялото „почивка и храносмилане“, например йогата, също са много полезни за хормоналното здраве. Медитативните практики също оказват влияние върху начина, по който телата ни се справят със стреса и подобряват хормоналния баланс. За активно спортуващите, препоръчваме пробиотичните капсули ProLact Sport+. Те са обогатени с естествени екстракти от Женшен и Родеола, които помагат на тялото да се пречисти от токсините, които се отделят след интензивна тренировка. Освен това, имат силен тонизиращ ефект.

В заключение: начинът на живот, храненето, пробиотиците ProLact, физическата активност и управлението на стреса могат да помогнат за балансирането на естроболома и поддържането на хормонален баланс.

Може да прочете още

Този уебсайт използва "бисквитки". Това се извършва с цел оптимална работа на сайта и събиране на информация за използването му от потребителите. Ние не събираме лични данни. Като изберете да приемете използването на "бисквитки", можем да компилираме статистика директно или чрез нашите партньори по време на Вашето посещение. За повече информация, вкл. как се откажете от използването на някои видове "бисквитки", моля, прочетете нашата Политика за бисквитките. Приемам Прочети още

Политика на бисквитки