Грипна епидемия е обявена и в област Ямбол в периода 25-31 януари, съобщиха от Министерство на здравеопазването. Учебният процес там преустановен в периода 26-31 януари.

Срокът на епидемичната обстановка в пет области е удължен. Епидемичният период в област Пловдив е удължен до 31 януари, в Ловеч до 27 януари, като учебният процес е преустановен до 24 януари, в Пазарджик до 31 януари, като учебният процес е преустановен до 24 януари, в Габрово до 29 януари и в Стара Загора до 31 януари, като учениците няма да имат занятия до 27 януари.  Удължават грипната епидемия в област Габрово. Припомняме, че на територията на София област е обявена грипна епидемия в периода 20-27 януари, като учебният процес е преустановен в периода от 23-27 януари.

Временните противоепидемични мерки по отношение на здравната система включват: преустановяване на плановите консултации на бременни жени и деца, преустановяване на профилактичните прегледи, задължителните имунизации и реимунизации в извънболничната помощ. Временно се преустановяват и свижданията в лечебните заведения. Засилва се провеждането на ежедневен филтър в детските заведения, като не се допускат до работа заболели лица от персонала.

Министерство на здравеопазването напомня, че препоръчително е спазването на нефармацевтичните противоепидемични мерки като носене на защитна маска за лице, честа хигиена на ръцете и спазването на физическа дистанция – ефективно както за предпазване от COVID-19, така и от други инфекции, предавани по въздушно-капков път като грип и ОРЗ.

Информация: Министерство на здравеопазването