Много от детските отделения в областните градове са препълнени. А директори регистрират все по-висок брой на отсъстващи в клас. Успоредно с това министърът на образованието обяви, че са в готовност да организират учебния процес при евентуална грипна епидемия.

Всичките 21 легла в детското отделение в болницата в Гоце Делчев са заети. „При нас има предимно респираторен вирус и грип, главно от група А. Протичането на заболяването е с висока температура, дехидратация в някои от случаите”, обясни началникът на детското отделение д-р Ангел Тонгев.

По-голямата част от капацитета на детското отделение в болницата в Бургас също е запълнен. Броят на пациентите расте след края на празниците. „В момента при нас са хоспитализирани 18 деца, като по-голямата част от тях са с респираторни инфекции”, поясни д-р Айлин Сали.
Докато детските отделения се пълнят, класните стаи стават все по празни. Почти 9 процента от децата в най-голямото училище във Велико Търново, не са прекрачили прага на класните стаи днес.
Най-доброто решение, според директори, е не дистанционното обучение, а комбинации с междусрочната ваканция в началото на февруари. Макар, че все още нямат искане от здравните власти от образователното министерство са в готовност да организират учебния процес, ако се стигне до грипна ваканция. По данни на МОН заболелите ученици на национално ниво са под 30%.

Първи случай на грип тип В е потвърден у нас, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести. Положителният резултат за грипен вирус тип В – B/Victoria е доказан на 9 януари. Междувременно 10 области на страната – София, Разград, Шумен, Дупница, Търговище, Стара Загора, Сливен, Перник, Бургас и Пазарджик, са с доказани случаи на грип тип А.

Ваксините, носенето на маска в затворени обществени помецения, спазването на дистанция от метър и честото миене на ръцете и лицето са най-добрата превенция срещу респираторни вируси.