Питате се дали помагат? Не, разбира се. Грипът е вирусно заболяване, а антибиотиците лекуват бактериални инфекции.

Чувстваме се длъжни да повдигнем тази тема в грипния период. Както всяка година, така и през тази в страната ни ще бъдат продадени десетки хиляди опаковки с антибиотици по повод на грипно заболяване, без за това да има адекватна медицинска логика. При усложнена вирусна инфекция, било то грип или банална настинка, лечението с антибиотици помага и често няма друг избор. Но самолечението и назначаването на антибиотици от аптекари или приятели, ей така, за всеки случай не е решение – напротив! Разберете защо в следващите редове:

Защо антибиотиците не лекуват настинки и грип?
Антибиотиците не унищожават вируси – нито грипни, нито вируси на простудни заболявания.

Антибиотиците лекуват само определени инфекции, причинени от специфични бактерии. Всеки антибиотик си има определена група от бактерии, които са чувствителни към него. Някои покриват по-широк спектър, други по-тесен. Взимани безконтролно и неправилно, антибиотиците само „обучават“ микробите как да се пазят от тях. А това може да ви изправи пред неприятни изненади в бъдеще.

Това значи ли, че трябва да се откажем от приема на антибиотици?
Съвсем не! Антибиотиците са спасили безброй животи, и ако се нуждаете от тях, взимайте ги без каквото и да било колебание, ако са назначени от лекар. Вместо да допивате лекарства, останали от друг или от ваше предишно заболяване, трябва да посетите лекаря си.

Социологически изследвания показват, че хората са все по-склонни да се самолекуват, което е дълбоко неправилно. Лекарства се взимат единствено при нужда и единствено по предназначение. Злоупотребата с антибиотици води до появата на все по-устойчиви и трудни за унищожение бактериални щамове.

Прилагат ли се антибиотици при грип?
Прилагат се, когато вирусната инфекция се усложни с бактериална. Възпалението в лигавицата на дихателните пътища, предизвикано от вирусите, може да „отвори врата“ за проникване в организма на бактерии, които нормално си живеят в носа или устата ни. Тези бактерии използват създадената възможността и се заселват там, където до сега не са можели да проникнат, а това вече е сериозна заплаха за развитие на пневмония или друго тежко заболяване. Затова, при основателни съмнения или доказана за бактериална инфекция, лекарите назначават подходящ за случая антибиотик.

Защо сме толкова ангажирани с темата?
Нашите партньори от лаборатории  Synevo имат микробиологични изследвания. Все повече бактерии не са чувствителни към все по-нови антибиотици. Ние не виждаме, какви други странични ефекти си причиняват хората, освен че са си дали парите на вятъра. Намаляващата ефективност на доскоро чудесни лекарства, се дължи в голяма степен на безконтролния и безотговорен прием на антибиотици.

Можете да заявите бърз тест за грип онлайн ТУК.

С какво се убиват вируси?
Антивирусните средства са лекарства, които блокират размножаването на вирусите по най-различни механизми. Антивирусните лекарства с клинично доказан ефект срещу грип, пречат на новообразуваните вируси да се „опаковат“ с вирусна обвивка и да напуснат заразените клетки. Така, инфекцията се спира, докато имунната система не изработи своя защита срещу дадения вирусен щам. Тези лекарства са най-ефективни, ако се вземат в първите часове след поява на симптомите. Прилагат се пет дни, по възможност без прекъсване. В определени случаи могат и да предотвратят появата на грип, но не могат да се използват като заместители на ваксината.

Какво представлява антибиотичната резистентност?
Антибиотиците са „измислени“ не от хората, а от микробите, при това преди милиони години. Това е техният начин за водене на войни за територии – отделят вещества, които спират развитието на другите микроби или ги убиват. В хода на същата тази еволюция, микробите са се научили да се пазят от тези вещества. Така са оцелявали.

Атакуваните с антибиотици бактерии постепенно се „нагаждат“ към тях, развивайки защитни механизми и средства за противодействие. При твърде чест или безпричинен прием на антибиотици бактериите започват да еволюират. Това води до появата на щамове, частично или напълно нечувствителни към действието на лекарството. В практиката това се вижда, като поява на все по-упорити инфекции и водят по-често до престой в болницата за провеждане на тежък курс от няколко венозни антибиотика.

Кой причинява проблема?
На първо място еволюцията. Резистентността е естествен процес, генетично заложен у почти всички клетки. Бактериите имат способността да си предават генетична информация за резистентност едни на други.

Но, нашето лекомислие и безотговорност доведоха до криза с резистентността, от която в момента страдаме. Истината е, че от стотиците хиляди антибиотици, закупувани всяка година с рецепта или без, повече от две трети са напълно излишни и безсмислени. Дори и лекари, за които се предполага, че имат правилното образование, взимат последно поколение антибиотици при всяко покачване на температурата или закашляне.

Как трябва да се назначават антибиотиците?
Първо правило: антибиотикът не е антипиретик, тоест не е предназначен за сваляне на температурата. Ако едно заболяване започнало като настинка или истински грип продължава по-дълго от обичайното и се съпровожда с по-тежки симптоми, които навяват на съмнение, че става въпрос за усложнение с бактериална инфекция, правилното действие е да се потърси лекар. Лекарят би трябвало да вземе проба от секретите в гърлото или носа и да ги изпрати за микробиологично изследване. Така ще се знае най-вероятния причинител и ще се направи антибиограма – изследване, което показва, кой антибиотик е най-ефективен срещу откритите бактерии. За да се получат надеждни резултати от микробиологичното изследване, ще са необходими поне 3 дни. Затова лекарите най-често назначават широкоспектърен антибиотик, за който се знае, че действа и после проследяват, дали бактериите не са резистентни към него.

Как трябва да се приемат антибиотиците?
Може да забавите развитието на резистентност към антибиотиците като спазвате следните правила:

  • Обсъдете с лекаря си, дали не може да се справите и без антибиотик. Не подценявайте имунитета си.
  • Поискайте микробиологично изследване и антибиограма всеки път, когато това е възможно. Не стреляйте на сляпо, Вие ги пиете тези антибиотици.
  • Не си купувайте антибиотици без да имате рецепта за това и ги приемайте, както са назначени от лекаря.
  • Проведете целия назначен курс на лечение, дори и след подобряване на симптомите. Останалите капсули или таблетки означават недоубити бактерии, които ще създадат резистентно поколение и следващия път лечението няма да е успешно.
  • Консултирайте се с лекаря си всеки път, когато забравите да приемете една или две дози или когато имате съмнение за нежелана реакция.
  • Ако по някаква причина Ви останат антибиотици след края на лечението, изхвърлете ги или ги предайте за унищожение от аптеката.
  • Не ги пазете за следващ път, тъй като може да не са правилния избор или да им изтече срока на годност.
  • Не приемайте антибиотици, изписани на друг човек, дори и да е със същите симптоми.
  • Ваксината е най-добрата превенция срещу грип.

Главен редактор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *