България е сред страните с най-бавен достъп до модерни терапии, по данни на Европейската комисия, свързани с мащабна реформа в лекарствената политика. У нас са били достъпни едва 23 лекарства от одобрените между 2015 и 2017 г. В Германия те са 5 пъти повече.

Именно равен достъп до съвременно лечение е една от целите на Еврокомисията. Сред предложенията е срокът за одобрение на нови терапии да бъде съкратен – от 400 на 180 дни. За да се избегне дефицитът на медикаменти, какъвто и в момента има у нас, Европейската агенция по лекарствата ще изготви списък с медикаменти, чиято наличност ще следи.

Фармацевтичните компании пък ще са длъжни да уведомяват при проблеми с производството или доставките.

От 10 години Анета Драганова приема лекарства за ревматоиден артрит. Лекува и глаукома. Разказва, че през този период липсва един или друг медикамент. „Януари-февруари имах проблем с единия вид. Сега имам проблем с другия вид капки“, отчита Анета Драганова. Тя е категорична – трябват спешни мерки. „Многократно сме сигнализирали Агенцията по лекарства, но досега няма резултат. Няколко пъти сме чували от здравния министър, че няма проблем с лекарствата, но това все пак не се случва“, обяснява още жената, пред медиите.

Лекарства липсват и в момента, признават фармацевти. „Продължават да са може би над 200 лекарства – и то сериозни лекарства от тези по лекарско предписание. Европа трябва да насочи усилията си към производство на нейна територия, което чисто стратегически би подсигурило от всякакви политически напрежения. Например конфронтацията с Китай“, обяснява и Николай Костов.

Европейската комисия предлага и стимули за компаниите, които да ги насърчат да предоставят лекарствата си във всички държави. В момента у нас средно годишно има по около 20 нови медикамента. Това е около 40% от модерните терапии, изчисляват експерти. „Българските пациенти чакат 800 дни, за да получат достъп до нова терапия. Например пациентите в Германия чакат само стотина дни. България трябва да търси възможности за преодоляване на проблемите. Разработени мерки има – те обаче тепърва ще бъдат обсъждани.

Повече по темата нека си припомним от епизода на Healthy Morning. Как влияе износът на лекарства и ще се променили ли цената ако активно действа тази паралелна търговия, говорим с Боряна Маринкова: