Редица изследвания отричат употребата на синтетични бои както за храни, така и за великденски яйца, по нашите географски ширини
В миналото бабите ни не са разполагали с модерните продукти от хранително-вкусовата промишленост, но въпреки това са спазвали християнските традиции за боядисване на яйца. По канон яйцата се поядисват на Велики четвъртък или в съботата преди Великден.
Всяко домакинство и всяка баба със сигурност е имала свои решения и начини да постигне определени цветове и въпреки че, не можем да получим изключителните багри на синтетичните бои, както и седефен, перлен и брокатен блясък, то с повече желание може да получим доста сполучливи цветове.
Дори и този начин да е по-трудоемък, то със сигурност е и добър повод за запазване на традициите, поглед към един по-здравословен начин на живот и не на последно място – прекрасно прекарано време с децата и семейството.
Ето и кои натурални продукти, зеленчуци, плодове, билки и подправки можете да използвате, за да получите желаните цветове на яйцата:
Червено – обелки от червен лук, сок от нар, цвекло
Жълто – моркови, куркума и шафран
Синьо – боровинки, варени листа от червено зеле.
Оранжево или кафяво – чили на прах
Зелено – спанак
Розово – цвекло, боровинки, малини, червен гроздов сок
Можете да опитате различни комбинации, а най-добрият начин за оцветяване е сварените яйца да се охладят и да се сложат в затоплената отвара за оцветяване. Колкото по-дълго ги държите в нея, толкова по-наситен цвят ще получите. Има значение и какви яйца ще използвате – с бели или кафяви черупки.
Друг начин за боядисване е да варите яйцата директно в отварата за цвят.