Лекарственият регулатор на ЕС – ЕМА изрази остра критика срещу честотата на поставяне на бустерни дози ваксини срещу COVID-19.

Някои държави вече подготвят кампания за „четвърта игла“, а в края на 2021 заради разпространението на варианта Омикрон, сроковете за поставяне на първа бустерна доза след завършен цикъл на ваксинация, бяха съкратени средно до 3-4 месеца.

„Бустерни дози на всеки 4 месеца може да имат обратен ефект и да доведат до отслабване на имунитета“,  сподели ръководителят по ваксинационна стратегия на Европейската агенция по лекарствата Марко Кавалери, цитиран от Ройтерс. Бустерите „могат да се правят веднъж или може би два пъти, но не са нещо, което можем да мислим, че трябва да се повтаря постоянно“, каза още той.

Вместо да залагат на чести бустерни дози от вакисните, държавите трябва да направят така, че да увеличат времето между отделните бустерни кампани и да ги обвържат с началото на студения сезон във всяко полукълбо, следвайки плана, определен от стратегиите за ваксинация срещу грип, поясняват от регулатора, цитирани от Bloomberg.

По-рано този месец Израел стана първата нация, която започна да прилага втори бустер или четвърта инжекция на хората над 60 години.