codehealth-logonew

“Изискването е да спазва строгите противоепидемични мерки и предпазните средства”, заяви проф. Ангелов.

Доц. Атанас Мангъров ще се включи на първа линия в борбата срещу COVID-19. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който посети Инфекциозна болница в София. Лично министър Ангелов го е помолил, тъй като „е много важно всеки лекар да бъде включен в борбата срещу COVID-19“.

“От вчера той има заповед за началник на клиниката, където се лекуват всички пациенти от коронавирус”, съобщи министърът.

“Единственото ми изискване е да спазва противоепидемичните мерки”, аргументира се той, вероятно и предвид публичното признание на Мангъров, че не носи маска.

Доц. Мангъров е началник на детската клиника в Инфекциозна болница и до момента твърдеше, че заразата изисква стаден имунитет и не е нищо по-различно от грип, което ще отмине през лятото.

Директорът на Инфекциозната болница проф. Татяна Червенякова уточни, че преминаването на Мангъров на първа линия в лечението на COVID-19 става по негово желание.

 

Доц. д-р Мангъров влиза в битка със заразата

Още мерки срещу коронавируса

В Инфекциозна болница капцитетът е 120 легла, а към настоящия момент са настанени 70 пациенти на 80 легла за COVID-19. Две трети от капацитета е зает за COVID-19 .Той ще бъде разширен с още 10 легла на третия етаж в следващите дни.

Няма недостиг на легла в София, до края на седмицата ще има допълнително разкриване, увери проф. Костадин Ангелов.

Част от лечебните заведения ще преструктурират 50% от отделенията си, за което ще получат допълнително финансиране, увери здравният министър.

Той беше категоричен, че всеки със симптоми ще бъде тестван и отбеляза, че в Европа се налага хората да чакат по 6-7 дни за резултати. Обсъжда се дали бързите антигенни тестове да не станат алтернатива на бавния и скъп PCR и позитивен резултат от тях в съчетание със симптоми да не стане достатъчно основание за карантина и всички останали мерки, каза още проф. Костадин Ангелов. Коридорите за пазаруване може да бъдат преместени в следобедните часове заради все по-ниските температури сутрин, а от тях може да започнат да се възползват не само пенсионери, но и по-млади хора с хронични заболявания.

До края на ноември нощните заведения в цялата страна ще останат затворени, а всички барове и ресторанти ще имат общ вечерен час, който не е решено дали ще е 23:00 или 23:30 ч.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *