ДНК тест помага на пациентите с намалена функция на щитовидната жлеза да подобрят ефективността на лечението си


Изследването ThyroGene анализира специфичен ген, който повлиява функцията на щитовидните хормони

Нов инструмент в помощ на лечението на хипотиреоидизъм помага на ендокринолози и пациенти да персонализират хормонозаместителната терапия и да премахнат остатъчните симптоми на болестта. Резултатите от ДНК теста ThyroGene позволяват на диагностицираните с тиреоидит на Хашимото и други форми на хипотиреоидизъм да установят дали са носители на специфична генетична вариация, която може да затрудни метаболизма на хормона тироксин (Т4), изписван като монотерапия при хипофункция на щитовидната жлеза. На база на получената информация терапията на пациентите може да бъде коригирана, така че остатъчните неприятни симптоми, придружаващи заболяването, да бъдат частично или напълно овладени в дългосрочен план.
Проучване показва, че при близо 15% от пациентите с хипофункция на щитовидната жлеза стандартното лечение с тироксин (Т4) не носи оптимални резултати. Причината за това се крие в генетично обусловено затруднение при метаболизма на хормона Т4, което води до дефицит на друг ключов хормон ─ трийодотиронин (Т3). В тези случаи, по преценка на лекуващия ендокринолог, терапията на пациента може да бъде променена на комбинирана терапия с допълнителен прием на хормона Т3 и по този начин да се намали дискомфортът от неприятни симптоми като главоболие, затруднен контрол на теглото, отпадналост, засилен косопад и т.н.


„ДНК тестът ThyroGene e много ценен инструмент за мъжете и жените с хипофункция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм), които следват монотерапия с оптимален прием на Т4, но въпреки това продължават да усещат неприятни странични ефекти. Дефицитът на хормона Т3 остава скрит за кръвните изследвания и нищо не подсказва на пациентите, че неприятните усещания може да са сигнал за нужда от промяна в лечението им. В тези случаи информацията, закодирана в генома, която не се променя във времето, носи изключително голяма стойност и може да подобри значително ефекта от терапията“ – коментира д-р Виктория Спасова, лекар генетик в биотехнологичната компания Re:Gena, която предлага изследването ThyroGene на българския пазар.
Пробата за генетичния тест се взима бързо и безболезнено – самостоятелно или с помощта на ендокринолог – чрез натривка на устната кухина, а получените резултати са валидни за цял живот и включват анализ от лекар генетик. Документът съдържа допълнителни насоки за прием на определени храни и/или хранителни добавки, а пациентите имат възможност да проведат персонална консултация с лекар генетик. При установяване на неблагоприятна генетична вариация промяна в терапията на пациентите е възможно да бъде назначена единствено от ендокринолог или друг квалифициран специалист, който е нужно да вземе предвид редица допълнителни фактори, повлияващи здравното състояние на изследваното лице.

За Re:Gena

Re:Gena е българска компания, която предлага доказано работещи решения в сферата на персонализираната медицина и функционалната геномика. Те включват генетични изследвания, услуги и цялостни програми, свързани с тяхното приложение, включително интерпретативни доклади, индивидуални консултации и режими, изготвени от експерти в областта на генетиката, храненето, спорта, психологията и други. Решенията, част от портфолиото на Re:Gena, дават персонализирани насоки и подкрепа при изграждането на хранителни и спортни режими, промяна на навиците и начина на живот, както и при превенцията и овладяването на редица хронични заболявания и здравни проблеми, свързани с начина на живот. Компанията работи както със специалисти в здравната сфера, така и с крайни потребители. Re:Gena е ангажирана с предоставянето на информация и експертиза в помощ на хората, които искат да вземат работещи и ефективни мерки в грижата за своето здраве и външен вид.