Детската болница готова до края на май 2028 г. Това заяви служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева на брифинг в Министерски съвет, цитирана от БТА.

„Планът, който сме представили, предвижда към май 2028 г. Националната многопрофилна болница за активно лечение на детски заболявания да бъде факт. Ние ще положим съвместно с всички институции, които са ангажирани в този процес, необходимите усилия за това“, добави д-р Кондева.

Министърът увери, че процесите, които се извършват по приетия график, ще вървят паралелно с цел да се осигури по-бързо изграждане на детската болница. И обясни, че става дума за консултантския доклад, който се очаква, особено в частта функциониране и разрушаването на съществуващите постройки.

„След като приключи етапът на консултантската дейност, ще стартираме процедурата по подготовка и обява на обществени поръчки“, обясни Кондева. „Този план, който изготвихме, съкращава срока по изпълнение на изграждането с девет месеца“, отбеляза тя.

Д-р Кондева съобщи, че се осъществява ежедневен контрол, а фирмата е задължена да представя седмичен график на дейностите.

Попитана за кадровото обезпечаване на бъдещата детска болница Кондева отговори, че всички мерки са от плана, част от който е изработен от Обществения съвет – консултативен орган към министъра на здравеопазването по изграждане на болницата. Тези мерки ще бъдат свързани с факта, че структурата на многопрофилната болница ще бъде определена, след като бъде получен докладът от Европейската инвестиционна банка. Тогава ще има пълна яснота за необходимостта от кадри, оборудване и обезпеченост на бъдещето лечебно заведение, обясни здравният министър.

В София има 13 лечебни заведения, които изпълняват различни функции по отношение на осигуряване на педиатрична помощ

„Затова е и идеята за осигуряване на комплексна медицинска помощ“, поясни д-р Кондева. И добави, че все още вървят дебати как точно ще се структурира болницата. Не е ясно и дали всички тези 13 лечебни заведения ще трябва да се прехвърлят в новата болница. Или ще се прави една болница, в която да има комплексна осигуреност на грижата плюс високоспециализирана дейност, каза д-р Кондева.

От своя страна служебният министър на финансите Людмила Петкова съобщи, че от държавния бюджет са осигурени 100 млн. лв. за:

  • разчистване на терена,
  • за проектиране и други дейности.

„В началото на септември предвиждаме да стартира процесът по проектиране, съответно и изборът на обществена поръчка за проектиране на болницата. След това, от 2025 г., да започне и строителството на Националната детска болница“, допълни още тя.

Вицепремиерът и министър-финансите в служебния кабинет увери, че необходимите средства за изграждане на болницата ще бъдат предвидени в Закона за държавния бюджет за България за 2025 г., както и в средносрочната бюджетна прогноза. Те ще включват средствата, необходими за строителството, т.е. за изграждане на болницата, както и за необходимото обзавеждане и оборудване, разясни тя.