Днес 17 септември,  църквата почита паметта на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов,  днес се чества и Денят на София. Денят е обявен за празник на града с решение на Столичния общински съвет от 25 март 1992 г. Почитта към мъчениците Вяра, Надежда и Любов и майка им София е и почит към добродетелите, които ни крепят – вярата, надеждата, любовта и мъдростта.

Народната традиция повелява на този ден на масата да се слага прясна питка и грозде. В светския календар както и в църковния, на тази дата се празнуват основните добродетели: вяра, надежда, любов и мъдрост. Според традицията, жените раздават питки и сезонни плодове за здраве.

Град Со̀фия е  е на 13-о място по брой жители в Европейския съюз. Според резултатите от преброяването през 2011 г. населението на града е 1 291 591 души, което представлява 17,5% от населението на България.

Името София е регистрирано за пръв път в приписката към Средечкото евангелие от 1329 г., но като наименование на църквата „Света София“, наречена „Средечка митрополия“. Градът е наречен за пръв път „София“ във Витошката грамота около 1385 година (в грамотата се говори също за „средешко кефалийство“). През следващите години „София“ се утвърждава като широко използвано, включително официално, име на града, но като синоними продължават да се използват също „Средец“ и новопоявилата се форма „Сардакия“.

След 1878 г., с решение на градската управа, градът възстановява българското си име Средец, но малко след това, по настояване на Временното руско управление, е върнато името София. През 1879 г. се разгаря спор за името, като жителите на града създават комитет от известни личности, който се застъпва за възстановяване на историческото име Средец.