Държавата ще придвижи максимално бързо процедурата по строежа на националната детска болница.

Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. Заедно с министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев той се срещна със собствениците на имоти на терена, определен за изграждане на детска болница в столицата. На срещата присъстваха и зам.-областният управител на София – град Димитър Цв. Иванов, кметът на район „Овча купел“ Ангел Стефанов и експерти от регионалното и здравното министерство. Министър Меджидиев посочи пред частните собственици на имоти – съседни на терена на бъдещата болница, че той ще се превърне в едно от най-хубавите места в София. „Проектът за болница ще се прави и реализира по най-висок европейски стандарт, а това ще облагороди цялото пространство около нея“, увери д-р Меджидиев.

Предстои подписване на предварителния договор по чл. 15 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) и за одобряване на ПУП. При желание от страна на собствениците ще може да се пристъпи към събаряне на съществуващите постройки и разчистване на терена. До края на годината би трябвало да приключи прехвърлянето на общинския парцел на държавата.

Изготвянето на заданието за строежа обаче ще отнеме повече време, тъй като болницата е възможно най-сложният обект за проектиране, обясни арх. Шишков.

„Това, което зависи от държавата, ще бъде направено в най-кратки срокове, тъй като ние сме и заинтересована страна, и одобряващ орган, а обектът е от национално значение“, заяви регионалният министър.

Снимката е с инлюстративен характер.