Според данни на гръцките здравни власти новозаразените с коронавирус в  в южната ни съседка за последните 24 часа са 25 560.  От активните случаи в Гърция – 98 човека са на апаратно дишане в здравни заведения.
Определено в момента Гърция е в пик на поредната вълна на пандемията. 

До края на месеца мерките в Гърция ще бъдат затегнати като носенето на предпазни маски на закрито ще стане задължително.

Скокът на заразните с коронавирус е заради новите подварианти BA.4 и BA.5.

Според вирусологът от Националния център по заразни и паразитни болести доц. Любомира Николаева-Гломб  Ковид-19 не се подчинява на сезонността, която е характерна за респираторните вируси.

Според специалистите тези два подварианта на Омикрон, заобикалят естествения имунитет и възможността човек да се зарази отново е изключително висока.

 

У нас по официални данни на Единния информационен портал има 866 случая на коронавирус за последното денонощие. Новозаразените са със 76 по-малко в сравнение с данните за вторник. От новите случаи 58.31% процента не са ваксинирани.


Европейската комисия удължи изискването на сертификат за ваксинация с още една година – заради новата вълна на пандемията. Всяка държава членка, ще решава самостоятелно дали ще го използва като задължителен документ при пътуване.

Ваксинацията остава най-доброто средство за защита. Според данните само 30% от българското население е ваксинирано – това ни излага на изключително висок риск от нова вълна. 

Помнете да:

  • спазвате дистанция, 
  • носите маска на закрито
  • миете и/или дезинфекцирате ръцете и личните си принадлежности – често. 
  • При най-малкия симптом се изолирайте и си направете домашен тест. 

Нека бъдем отговорни за себе си и другите, помнете, че въпреки, че новата версия на вирусът протича по-леко, за някой хора заболяването може да е фатално!