Семената са част от растенията, в която се концентрира огромно съдържание на полезни вещества.

Ярък пример за това са семената на чията. Разстението, което наподобява градински чай има много твърди, дребни семена , които отначало са били използвани само за декоративни цели. След провеждането на редица изследвания обаче става ясно, че в тях се съдържат изключително полезни вещества за човешкия организъм.

 

Salvia Hispanica и Salvia Columbariae – както е латинското наименование на растението е много богато на  омега 3-мастни киселини и антиоксиданти. Отличава се с високо съдържание на фитонутриенти, протеини, фибри.  С какви полезни микроелементи и витамини ни даряват семената от чия?

  • магнезий,
  • цинк,
  • витамини А, С, и Е

Като резултат, чията е допринася за:

  • Подобряване и ускорява метаболизма
  • Подобряване процесите при изгаряне на мазнините
  • Противодейства на стреса
  • Стабилизира имунната система
  • балансира работата на щитовидната жлеза
  • улеснява бъбречните функции на организма
  • намалява холестерола

За да върши своята работа чията трябва да се накисва във вода преди опотреба. По този начин се избягват дразнения на стомашната лигавица.

Чията може да  се използва за профилактика или лечение. Препоръчителната доза на ден е 1 чаена лъжица.

 

Въпреки прекрасните си свойства, употребата на чия не винаги е подходяща за всеки. Тя може да причини алергични реакции. Освен това има свойството да разрежда кръвта, поради тази причина трябва да се внимава с консумацията. Чията понижава кръвното налягане.