“Книгите са най-тихите и най-верните приятели, те са най-откритите и най-мъдрите съветници и в същото време най-търпеливите учители.” Тези думи на Чарлз Елиът, казват всичко.

Всеки ден се учим от заобикалящия ни свят и от всичко случващо ни се. Опитът, както казват старите хора, е най-добрият учител, но понякога е нужно просто да отворим една книга, да прочетем историята и да извадим изводите си за себе си, които да приложим в живота си. 

Във време на дигитализация и неспирен поток от информация, която ни залива от всякъде, книгите остават онзи тих, самотен и интимен оазис, в който на спокойствие можеш да разлистиш белите страници, да усетиш аромата на мастило и да се потопиш във вълшебния свят на думите. 

Четенето е ритуал, който всеки трябва да запази за себе си, да се “отдаде” и да остави въображението да работи. Все по-често упрекваме децата си и младите, че не четат, но даваме ли им личен пример? Колко често четем? Имаме ли библиотека с книги в дома си? Четем ли с децата си?

Според експерти от университета Йейл, четенето помага да живеем по- дълго. В проучването направено от тях и публикувано в списание Social Science and Medicine, те стигат до заключение, че хората които четат, живеят по-дълго от тези, които нямат изграден навик за четене и рядко посягат към лавицата с книги. 

На база наблюдения на авторите на проучването, по-дългата продължителност на живот не зависи по никакъв начин от пола, образованието, богатството и факторите, свързани със здравето, а от четенето, защото то ангажира повече когнитивни умения. Ако четем три часа и половина на седмица, удължаваме живота си с 23 месеца. “Хората, които четат, намаляват риска от смъртност с 20% в сравнение с тези, които не четат. Освен това нашият анализ показва, че четенето на абсолютно всякакви книги, дава на хората значително предимство в оцеляването, в сравнение с тези, които четат вестници и списания”, обясняват изследователите. 

Според експертите, това откритие е “безпрецедентно”, защото предишните проучвания не съпоставят различните видове материали за четене.  Все още няма окончателно становище, дали наистина четенето удължава живота на хората, но е факт, че умът се нуждае от постоянни упражнения и периодично напрежение, за да се поддържа възможно най-здрав. Колкото по-силен и здрав е мозъкът, толкова по-малък е рискът от заболявания, като деменция.

Затова, нека четем, защото както всички знаем, четенето тренира мозъка!

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.