Чесънът е известен като един прекрасен природен антибиотик с невероятни качества. Силната му миризма не се нрави на всеки, а чесновият дъх е един от най-мразените рано сутрин. Въпреки това чесънът заслужава наистина много специално място в храненето заради многобройните си качества и ползи за здравето.

 

Какви са ползите за сърцето от чесъна?

Ползите на чесъна, свързани със сърцето, се коренят в положителното въздействие на този зеленчук върху червата. Чесънът е изключително богат на пробиотични вещества, които карат състоянието на чревната флора да се подобрява при редовна консумация. А доброто състояние на червата е жизненоважно за всички останали процеси в организма, включително състоянието на сърдечносъдовата система.

Според проучване, публикувано в Journal of Cardiovascular Disease Research, пробиотиците имат свойството да контролират холестерола в кръвта. Те намаляват лошия холестерол, а заедно с това понижават риска от натрупването му по стените на кръвоносните съдове, предизвикващо тяхното запушване.

Нормалната функция на полезните бактерии в червата допринася за добрата функция на черния дроб и отделянето на достатъчно количество жлъчен сок, необходим за разграждане на мазнините, постъпили чрез храната.

Чесънът е не само пробиотик, но и пребиотик. Той е много богат на фибри, които играят роля на пребиотици, тоест подхранват полезните бактерии в червата и стимулират нормалната им функция. Този процес ограничава натрупването на плаки по съдовете и подобрява еластичността им.

Друго важно качество на чесъна е, че той е естествен антибиотик. Има свойството да се бори успешно с вирусни и бактериални инфекции, което е още един плюс за сърцето. Вирусите и бактериите в много случаи атакуват сърдечния мускул и цялата сърдечносъдова система, като при пациенти със сърдечносъдови заболявания вирусните атаки могат да са особено сериозни.


Редовната консумация на чесън укрепва имунната система и по този начин косвено оказва благотворно влияние върху доброто състояние и стабилност на сърцето и кръвоносните съдове.

Източник: https://www.az-jenata.bg/

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *