codehealth-logonew
Една от най-старите и дълго използвани подправки в китайската и индийска традиционна медицина и кухня е куркумата. Суперхрана, която все по-често избираме да включим в своите кулинарни рецепти, разкрасяващи грижи или да приемаме под формата на хранителна добавка. С куркума може да си приготвите бързо и лесно чуден чай, а в следващите редове може да видите за какво е полезна напитката.

Подпомага баланса на кръвната захар
Чаят от куркума има благоприятни ефекти върху стабилизиране нивата на кръвната захар. Куркуминът, който е активна съставка има главна роля за този процес, което прави напитката подходяща за хора с диабет и инсулинова резистентност.

Повишава имунитета и подобрява паметта
Противовъзпалителните свойства на подправката куркума ни помагат да повишим защитните сили на организма. В допълнение се намалява окислителното увреждане, причинено от свободните радикали, като така се намаляват и вредите върху мозъка, подобрява се паметта и концентрацията, а и допринася за добро настроение.

Грижи се за здравето на сърцето
Знаем, че има редица полезни храни и напитки, които е добре да включим в менюто си като грижа за сърцето. Чаят от куркума влиза в този списък. Куркуминът и неговите антиоксидантни ефекти, могат да намалят риска от различни форми на кардиотоксичност и да предотвратят сърдечни усложнения.

Подобрява метаболизма и помага за отслабването
Още една полза за здравето от консумацията на чай от куркума е, че полезната напитка подобрява метаболизма и ефективното изгаряне на излишните мазнини.

За прочистване на черния дроб
Чаят от куркума е чудесна детокс напитка за черния дроб, която спомага за повишаване на ензим, който се синтезира в органа и го предпазва от оксидативен стрес и увреждане.

Как да си приготвите чай от куркума?
Може да настържете корен от подправката или да ползвате такава, която е на прах. Сложете да кипнат 4 ч. ч. вода. Добавете към тях 1-2 ч. л. куркума. Оставете да къкри 10 минути, след което прецедете чая и оставете да се охлади около 5 мин. По желание може да добавите лимонов сок, мед, черен пипер, прясно мляко, канела, гхи, кокосово масло, ядково мляко, джинджифил. Всичко зависи от вашите предпочитания.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *