Център „Вселена“ е първи по рода си за подкрепа на жертви на сексуално насилие на територията на цялата страна, като услугата се предоставя от Асоциация Деметра.

Място, в което жертвите на сексуално насилие могат да разговарят поверително за случилото се и да получат необходимата грижа и подкрепа от опитни професионалисти.

Създаден е по британски модел и по инициатива на Британското посолство в България, базирайки се на опита на SARC (Sexual Assault Referral Centre) в Брайтън, Западен Съсекс, Обединено Кралство.

Център за подкрепа на жертви на сексуално насилие  „Вселена“  функционира от 2016 година и се намира в град Бургас на територията на УМБАЛ Бургас. Центърът е създаден с участието на Община Бургас, Окръжна прокуратура гр. Бургас, ОД на МВР Бургас, Областна администрация Бургас, УМБАЛ Бургас, Районна прокуратура Бургас, Сдружение „Асоциация Деметра“  и Общини Созопол, Приморско, Несебър, Поморие, Карнобат.

В центъра се предлага комлекс от услуги за жертвите на сексуално насилие, от високо квалифицирани специалисти от „Асоциация Деметра“ и включват:  осигуряване на 24 часова  гореща телефонна линия за пострадали от сексуално насилие, медицинска помощ, кризисно консултиране и подпомагане на разследване в случай на сексуално насилие и насочване и настаняване на жертви на сексуално насилие при необходимост към резидентни центрове.

„Вселена“ е място, където жертвите на сексуално насилие могат да разговарят поверително за случилото се и да получат необходимата грижа и подкрепа от опитни професионалисти.

Центърът предлага безплатна 24-часова спешна подкрепа, за да могат жертвите да се възстановят от травмата на сексуалното посегателство. Предлаганата грижа е както за жени, така и за мъже и се осъществява на приятно място, в което има пространство за уединение, специална стая за разговори с психолози и стая за разговори с разследващи полицаи, оборудвани с идеята да се осигури максимален комфорт и предразполагаща, уютна атмосфера.

Центърът разполага и с оборудван медицински кабинет, където жертвата да бъде прегледана в спокойна среда, далеч от стресиращото влияние на болничните коридори.

В център “Вселена”, пострадалите от насилие ще получат дискрeтност, поверителност, разбиране и подкрепа и спешна медицинска помощ в УМБАЛ Бургас и достъп до съдебен лекар.

Създаването на центъра е пилотно за страната и поддържа денонощна открита телефонна линия – 080018017, като се обслужват хора от цялата страна. Всички услуги, които предлага центърът са безплатни за жертвите на насилие.

От откриването си през юли месец 2016 година до декември месец 2021 година екипът на центъра  е обслужил 209 сигнала за сексуално насилие.