Вредите от захарта са всеизвестни, но все пак тя е като наркотик, както за нас възрастните, така и за децата и подрастващите.

Ако до преди няколко години вредата от захарта да се приемаше за мит, то днес не едно проучване доказва вредите за организма от нейната употреба.

Възможно ли е да ограничим изцяло приема на захар?

Днес в магазините лесно могат да се открият заместители на захарта. Макар и по-високобюджетни, техните добри качества балансират цената им.

Ако приготвяме храната си у дома, залагаме на био продуктите и обръщаме внимание на етикета е възможно да живеем здравословно.

Как обаче стои въпросът при децата и подрастващите?

Лафките в училище, заведенията и особено тези за бързо хранене, предлагат огромно количество вредни напитки и храни. А те са с огромна притегателна сила за децата.

Кой младеж не пие Кола? Малко са. Дори и ние, възрастните, често се “подхлъзваме” предвид вкуса и ободряващите свойства на някои напитки.

Енергийните напитки освен че са част от клубната култура по света, все по-често се забелязват в ръцете на деца и младежи.

Една снимка обикаля интернет пространството и нагледно показва съдържанието на захар в няколко масови напитки на пазара.

Докато при водата съдържанието е 0, то при колата е доста повече. Според някои потребители в социалните мрежи, подобно разяснително табло трябва да виси във всяко училище.

Но все пак възпитанието тръгва от дома, така че се постарайте да възпитате у децата си култура на хранене, която да се грижи за младия им организъм.

 

 

Снимка: Интернет