Стани абонат

Създай своя акаунт още днес.

― РЕКЛАМА ―

HomeTopАнтибиотици и пробиотици: Как да поддържаме чревния баланс

Антибиотици и пробиотици: Как да поддържаме чревния баланс

Медицината се развива стремглаво и благодарение на този прогрес към днешна дата всички ние имаме възможността да се радваме на здравето си по-дълго и по-често, отколкото в миналото. Предписването и приемът на антибиотици категорично се нареждат на челните места по отношение на непрестанно подобряващите се здравни грижи – каква е връзката им с пробиотиците обаче и защо те трябва да работят в постоянна синергия?

Антибиотиците, като всяко друго лекарство, притежават както множество плюсове (често прилагането им е животоспасяващо), така и редица странични ефекти. За съжаление към днешна дата в световен мащаб забелязваме тенденция за безконтролен прием на този тип медикаменти, независимо дали пациентите „на своя глава“ решават да се снабдят с антибиотик, приемат го неправилно, или им е ненужно изписан. Това води след себе си цяла поредица от последствия, на две от които ни се иска да обърнем особено внимание в днешния текст: от една страна, прекомерната употреба на антибиотици „приучва“ бактериите да развият резистентност към тях, а от друга – състоянието и здравето на нашия микробиом би могло сериозно да се компрометира. 

Какво представляват антибиотиците, кога е наложителна тяхната употреба и кога – не

Още в зората на развитата човешка цивилизация древните са прилагали различни техники, похвати и методи в помощ на болните и с цел лечение. Съществуват данни, че са използвали мухлясал хляб или са налагали различни растения върху рани – така те са наблюдавали развоя на болестта и са разработвали свои успешни методи за овладяване на състоянието. През 19-ти век пък се осъзнава връзката между болестотворните микроорганизми и болестите – хората започват да разбират, че определени бактерии водят до възникването на редица заболявания.

1928г. завинаги ще остане в историята на медицината като рождената дата на съвременния антибиотик такъв, какъвто го познаваме – в своята лаборатория Александър Флеминг наблюдава как мухълът произвежда субстанция, способна да унищожава бактериите, които я заобикалят. Така именно се появява пеницилинът.

По своето действие антибиотиците представляват медикаменти, способни да убиват бактериите и да потискат техния растеж. Някои лекарства биват широкоспектърни, насочени към много бактериални щамове, докато други са тясноспектърни и третират определени видове бактерии. Антибиотиците работят като разрушават клетъчната структура на бактерията – влияят върху целостта на клетъчната ѝ стена, унищожават производството на протеини в клетката или стопират репликирането на ДНК. Някои антибиотици, като пеницилина например, са с естествен, биологичен произход, докато други биват синтетични, разработени и добити изцяло в лабораторни условия.

След като вече сме запознати със същността и основните принципи на действие на антибиотиците, нека разгледаме в кои случаи се налага тяхната употреба:

  • при бактериални инфекции – стрептококовите инфекции, тези по пикочо-половата система, бактериалната пневмония и кожните инфекции например изискват антибиотично лечение; тежко протичащите инфекции като например сепсис и менингит също изискват животоспасяващо приложение на тези лекарства – това са само малка част от примерите;
  • с цел превенция – антибиотично лечение може да се препоръча като превантивна мярка преди провеждането на операции или в случаите, в които пациентът е изложен на по-голям риск от развитие на инфекция (например при отслабена имунна система);

Къде се крие проблемът от прекомерното използване на антибиотици?

Никой не може да оспори категоричната полза от приема на антибиотици, когато състоянието на пациента налага това. В днешно време обаче забелязваме доста случаи на предписване и прием на антибиотици, когато това изобщо не е нужно.

Този тип медикаменти не биха ни помогнали, ако сме заразени с вирус. Въпреки това много пациенти предприемат самолечение с антибиотици в случаи на грип, простуда или COVID-19 например, без да си дават сметка, че патогенът в тялото им е от вирусен характер, а не от бактериален. Не малко лични лекари също прибягват често до предписването на антибиотици, не рядко и без направена антибиограма за определяне на точното лекарство срещу конкретен бактериален щам. Всичко това бавно, но сигурно увеличава резистентността на антибиотиците у човечеството като цяло – колкото повече пием антибиотици без нужда, толкова повече телата ни свикват с тяхното действие и помагат на бактериите успешно да мутират. Тези мутации ги правят изключително устойчиви на медикаменти, пред които в миналото са били напълно безпомощни. 

Антибиотичната резистентност е един от големите проблеми, с които медицината трябва да се справя днес. Прекомерната употреба обаче носи и друг риск – тя влияе пряко върху чревния микробиом на всеки човек и това влияние е подчертано негативно.

Микробиомът ни всъщност представлява съвкупност от всички микроорганизми, които населяват нашите черва – над трилион на брой. И „добрите“, и „лошите“ бактерии, населяващи стомашно-чревния ни тракт, имат своите функция и значение – балансът между тях поддържа чревната мембрана здрава и непропускаща патогени и непотребни вещества в кръвообръщението, способства за метаболизирането на важни витамини и невротрансмитери, регулира множество ендокринни, имунни и нервни процеси в тялото и е пряко отговорен за работата на чревната ни ентерична нервна система. Наруши ли се балансът, страдаме от дисбиоза – „лошите“ бактерии взимат превес над „добрите“ и оттам се сблъскваме с редица неприятни симптоми като подуване и болка в стомаха, лош сън и недобро храносмилане, влошен имунен отговор, трудности при изхождане и редица други неразположения.

Пробиотиците като добавка към антибиотичното лечение

Макар и изключително ефективно, антибиотичното лечение не е съвсем прецизно – наред с патогенните бактерии, антибиотиците „избиват“ и значителна част от полезните за организма и здравето ни микроорганизми. Така лесно се достига до дисбиоза, когато „добрите“ бактерии намалят количеството си в червата ни.

В такива случаи на помощ идват пробиотиците – щамове на полезни бактерии, които лесно можем да си набавим чрез ферментирали храни като кисело зеле, туршии, кимчи, кефир, комбуча. За съжаление обаче не винаги имаме на разположение подобни източници на пробиотични микроорганизми, а не рядко и не ни допада вкусът им. Тогава можем да използваме пробиотични добавки. В една пробиотична капсула или доза се съдържа огромно количество „добри“ бактерии, които успешно колонизират червата ни и възвръщат състоянието на баланс. Така по естествен начин се противопоставят на страничните ефекти от приема на антибиотици. Затова и все по-често лекарствата се изписват заедно с такъв тип добавка.

За да сме сигурни обаче, че пробиотикът, който сме избрали, би ни свършил работа, е важно да подберем такъв с висока бионаличност. Това означава до червата ни да достигнат точно толкова бактерии, колкото е упоменато на опаковката. Първите генерации добавки имаха изключително ниска бионаличност – бактериите или загиваха още в капсулата, или не устояваха на силната стомашна киселинност. Последните генерации обаче притежават защитни микроенкапсулации – микроскопични капсули на самите бактерии, осигуряващи храна и подходяща среда за оцеляване. От ПроЛакт пък създадоха технология с името NextGen Microencapsulation – тя представлява усъвършенствана двойна обвивка на полезните щамове, която гарантира тяхната преживяемост. 

Ако вие или семейството ви понастоящем се лекувате с антибиотици, е важно да включите в деня си висококачествен пробиотик. ProLact Family е подходящ продукт, действащ имуностимулиращо и имуно модулиращо – пробиотикът подсилва естествените защитни сили на организма и е препоръчително да се приема както по време, така и след лечението с антибиотик. Подходящ е за цялото семейство и с негова помощ ще възвърнете баланса на своя микробиом.

ProLact Family е пробиотична храна, съчетаваща три ключови пробиотични щама – Lactobacillus bulgaricusStreptococcus thermophilus и Lactobacillus rhamnosus. Тази мощна комбинация осигурява над 10 милиарда CFU на дневна доза (10 гр.), като ефективно подпомага възстановяването на чревната микробиота след антибиотично лечение. Пробиотичните щамове в ProLact Family спомагат за поддържането на баланса в червата, намаляват риска от антибиотично-асоциирана диария и укрепват естествените защитни механизми на организма. Продуктът е подходящ за цялото семейство и е изключително лесен за включване в ежедневния режим, благодарение на своята хранителна и терапевтична стойност.

В заключение

Напомняме ви да избягвате приема на антибиотик в случаите, в които това не е нужно. Винаги се консултирайте с лекар и не си предписвайте самостоятелно никакво лечение. В случай, че все пак се налага да си закупите антибиотик, не забравяйте да добавите към него и подходящ пробиотик, който да се погрижи за здравето на вашите черва, а оттам и за здравето на целия ви организъм. Бъдете здрави!