По време на периода на активен растеж е много важно децата да получават всички необходими нутриенти. Понякога обаче, като следствие от некачествените храни, забързания начин на живот, грешно изградени навици или капризност от страна на малките, е възможно да се прояви дефицит на желязо.

Въпреки че ниският хемоглобин се забелязва все по-рядко при децата, анемията все още е водеща тема в медицинските среди и по-специално в сферата на педиатрията.

От екипа на сайт за здраве Code Health сме тук, за да ви представим някои ключови особености за състоянието, различните видове и начините, по които можете да я разпознаете..

Анемия при дете – опасно ли е?

Това заболяване при най-малките може да бъде причина за сериозна тревога, тъй като може значително да повлияе на тяхното физическо и умствено развитие. Тя води до намалена способност на кръвта да пренася кислород до телесните тъкани. Това може да предизвика умора, слабост и други здравословни проблеми.

Характеризира се с отклонения в кръвните показатели, като най-често се отразява не само на нивото на хемоглобин, но и желязото в кръвта.

Хемоглобинът представлява пигмент в червените телца, който има жизненоважна роля в транспортирането на кислород в кръвотока. При нарушени нива и функцията му търпи отклонения. Това означава, че при анемично или преданемично състояние снабдяването на организма с кислород се нарушава. Така се стига до редица неблагоприятни последствия.

Тези обстоятелства правят болестта опасна при малките и създават необходимост от незабавни мерки.

Симптоми и причини за анемия при децата

Сред основните симптоми на анемията при децата включват бледа кожа, хронична умора, затруднено дишане при физическа активност и ускорено сърцебиене. Често може да се забележи и намален апетит, както и забавяне в растежа.

Издръжливостта им започва да се понижава, а с нея и концентрацията. Това се забелязва значително при по-активна възраст, каквато е училищната. Наблюдава се дори и затруднение при запомняне на информация и по-забавена комуникация.

Наблюдава се още повишена потребност от сън, напукване на устните, особено в областта на ъгълчетата.

От гледна точка на причините, те могат да бъдат разнообразни:

  1. Дефицит на желязо – недостигът на желязо е сред най-честите причини за желязодефицитна анемия при децата.
  2. Хронични заболявания – таласемия и други видове вродени състояния.
  3. Недостиг на витамини – наблюдава се при недостиг на витамини от група B.
  4. Други – при някои видове анемия може да се наблюдава недостиг не само на червени, но и на бели кръвни телца, както и тромбоцити, което да бъде причина за заболяването.

Видове анемия при децата

Има няколко вида, които могат да засегнат децата. Желязодефицитната е най-често срещаният тип, който е причинен от недостиг на желязо.

След това е мегалобластната такава, която се наблюдава при недостатъчно количество на B12 и фолиева киселина. Следва хемолитичната, при която червените кръвни телца се разрушават по-бързо, отколкото костният мозък ги произвежда.

Най-сериозна е апластичната, при която костният мозък не може да възпроизведе достатъчно количество кръвни клетки.

Превенция и лечение

Превенцията на това заболяване основно е съсредоточено в спазването на балансирана и здравословна диета, богата на храни, в чийто състав се включват желязо, витамин B12 и фолиева киселина.

Сред източниците на желязо се определят червеното месо, бобовите култури, зеленолистните зеленчуци, особено спанак и коприва.

Лечението зависи от конкретния тип анемия, състоянието на детето и степента на усложняване. Може да бъде само чрез прием на хранителни добавки и медикаменти, както и кръвопреливане при по-сериозни случаи.

От Code Health сме тук, за да ви дадем ключова информация от експертни мнения относно овладяването на редица проблеми, свързани с детските болести, както и съвети за превенцията на такива.

Не забравяйте, че въпреки насоките и съветите, преди да се предприеме лечение, задължително трябва да посетите специалист в областта на педиатрията.