Анемията представлява недостиг на червени кръвни телца и/или хемоглобин в кръвта. Тя е едно от най-честите усложнения по време на бременност като се отчита при около 1/3 от бременните в третия триместър.

При здрави небременни жени за анемия може да се говори, когато хематокритът (обемният процент на червените кръвни клетки в кръвта) спадне под 35%, а хемоглобинът (белтъкът в червените кръвни клетки, който пренася кислорода) спадне под 120 g/L. Тези показатели са включени в Пълна кръвна картина (ПКК). По време на бременност допустимите стойности на хематокрита са не по-ниски от 30%, а на хемоглобина – не по-ниски от 100 g/L.

Изследване може да направите в лаборатории Synevo.

Една от физиологичните промени по време на бременност е увеличаването на кръвния обем поради необходимостта от значително увеличаване кръвоснабдяването на бременната матка, млечните жлези, бъбреците, мускулатурата и кожата. Кръвният обем започва да нараства през 6-8-а гестационна седмица, достига максимума си в 34-та седмица и се задържа така до раждането.

Кръвта е съставена от два основни компонента – клетки и плазма. Нормално по време на бременност обемът на плазмата се повишава с 40-50%, а обемът на червените кръвни клетки (еритроцитите) – с 20-30%. Това диспропорционално увеличение на плазмения обем (течната съставка на кръвта) спрямо клетките води до разреждане на кръвта и спадане на хематокрита от 38-45% при здрави небременни жени до 30-34% при напреднала бременност.

Най-честите форми на анемия по време на бременност са желязодефицитната и мегалобластната. Тези анемии са по-чести при жените, които нямат адекватна диета и не приемат хранителни добавки, съдържащи желязо, витaмин В12 и фолиева киселина. Това е т.нар. анемия, свързана с дефицит на витамини. Други, по-редки причини за развитие на придобита анемия по време на бременност, са апластичната и хемолитичната анемия, за които няма да бъдат обект на настоящата статия.

Както вече споменахме, най-честите причини за появата на анемия по време на бременност са недоимъчната диета, лошата абсорбция на хранителни вещества в червата, повишените загуби на хранителни вещества (напр. хронична диария) и повишените нужди от хранителни вещества за развитието на бебето. Като цяло недоимъчните анемии са сериозен проблем за страните от Третия свят, но се срещат сравнително често дори в Европа и Северна Америка.

Ефекти, които анемията оказва върху организма на майката:

Сериозни последствия за организма на майката рядко се срещат при нива на хемоглобина над 60 g/L. Може да се наблюдават главоболие, ускорен пулс, отпадналост, мравучкане в крайниците, ускорена дихателна честота, бледа кожа, промени в усещането за допир, възпаление на езика и устните. При по-тежките случаи може да се стигне до сърдечна недостатъчност и намалена доставка на кислород то периферните тъкани, включително сърцето.

Ефекти, които анемията оказва върху организма на бебето:

Редица научни съобщения свързват намалените нива на хемоглобин у майката с недоносеност, повишена честота на спонтанните аборти, ниско тегло при раждане и вътрематочна смърт на плода. Някои автори смятат, че дори леко понижение на майчиния хемоглобин (80-110 g/L) може да предразположи към развитие на горепосочените усложнения, докато други ги свързват с критично ниски стойности на хемоглобина под 60 g/L.

Повечето учени обаче са единодушни, че само тежката анемия на майката може да доведе до анемия на новороденото след раждането и изчерпани железни запаси.

Симптомите на анемия по време на бременност включват:

  • Лесна уморяемост;
  • Обща слабост;
  • Бледа кожа;
  • Учестен или нерегулярен сърдечен ритъм;
  • Задух;
  • Главозамайване;
  • Гръдна болка;
  • Студени ръце и крака;

Преди забременяване добре би било да се направят изследвания, свързани с възможно развитие на анемия по време на бъдещата бременност, включващи ПКК (хемограма). Пълен набор от необходимите изследвания , може да направите в лаборатории Synevo.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *