Пазарът у нас изобилства от разнообразни алкохолни напитки, които се различават по сила, производител и състав.

Като правило ефектът на алкохола върху човешкото тяло винаги е отрицателен, тъй като когато попадне вътре, той бързо се разпространява през кръвта до всички органи.

Етанол (етилов алкохол), C2H5OH е токсин, когато се приема, черният дроб се опитва да го неутрализира.

Алкохолните напитки трябва да се приемат стриктно умерено, а по време на празници и събирания с поводи – наблюдавайте вашето благосъстояние.

Струва си да се помни, че съдържащите алкохол продукти причиняват пристрастяване, с което е трудно да се преборим.

Вредното въздействие на алкохола върху организма започва да се проявява след първите няколко дни от систематичен прием на токсичното вещество. Отначало предизвиканите от алкохол промени във вътрешните органи не се характеризират с рязко нарушение на тяхната функционалност. Но с течение на времето влиянието на алкохола върху човек се увеличава, което води до остри нарушения в дейността на жизненоважни системи на тялото и прекъсване на веригата от сложни механизми на неговата неврохуморална регулаця.

Човешкият мозък е един от най-важните органи на тялото, който е постоянно изложен на разрушителни външни фактори, по-специално алкохол. Когато пият алкохолни напитки, малко хора се замислят каква сериозна вреда причинява на нервната система.

Вредното въздействие на алкохола върху човешкото тяло се изразява не само в дисфункцията на мозъка и черния дроб. Алкохолизмът има отрицателен ефект върху всички органи и системи на човешкото тяло. Накратко, редовната употреба на алкохолни напитки напълно разрушава модела на нормално функциониране на тялото, оказва вредно влияние върху пълния му живот и е една от основните причини за смъртност сред хората в трудоспособна възраст.

Дали така известното “Наздраве” е редно да се казва с алкохол? Реално, отговорът е НЕ!  Всъщност “Наздраве” е логично да си кажем с чаша вода, която реално е здравословна за човешкия организъм.

Въпреки всички известни вреди върху тялото, които се причиняват от алкохол, се водят проучвания и за ползите от някои спиртни напитки.  В  много малки дози етанолът е полезен за хората.

Например в червеното вино се съдържат микроелементи и антиоксиданти, от които тялото се нуждае. В този случай трябва да пиете не повече от три чаши седмично.

Според проучванията, червеното вино премахва  токсините, нормализира метаболизма и е отлично профилактично средство срещу атеросклероза.

Ето още няколко напитки, които имат позитивно влияние в много малки количества и приемани рядко.

Чаша (100 мл) шампанско  може да се повлияе добре слабо сърце;

Чаша (100 мл) греяно вино помага на тялото при бронхит, настинки, пневмония, грип;

Чаша бира (330 мл)  инхибира процеса на стареене, намалява риска от сърдечни заболявания.

Ликьори от билки въздействат добре на храносмилането и често се използват като дижестив (след хранене),  дозата не трябва да надвишава 15мл.

Видовете алкохол никога не бива да се смесват и да се пият в един и същи ден.

Но каква доза алкохол е полезна за човек?

Д-р Ларс Молер, мениджър на “Програма за алкохол и незаконни наркотици” към Европейското регионално бюро на СЗО, казва, че:

-Няма безопасна доза алкохол. Строго забранено е  да се дават силни напитки на дете. Ако алкохолът случайно попадне в тялото на детето, трябва да се направи спешно промивка и да се извика лекар. Пиенето на алкохол е строго забранено за подрастващи.

Прекомерната консумация на алкохол е опасна за човешкия организъм. Органите на стомашно-чревния тракт, сърдечно-съдовата система, черния дроб, дихателната система и репродуктивната система са обект на вредното въздействие на алкохолните напитки.

По-опасен ли е алкохолът за жените?

– Дори след консумация на малки дози, женските органи претърпяват големи промени. Предимно засегнатата е репродуктивната функция. Етанолът нарушава месечния цикъл, оказва негативно влияние върху зародишните клетки и зачеването. Пиенето на алкохол ускорява настъпването на менопаузата. Освен това алкохолът увеличава риска от рак на гърдата и други видове рак. С възрастта отрицателното въздействие на алкохола върху женския организъм се увеличава, тъй като отделянето му от организма се забавя.

Алкохолизмът води до негативни последици за обществото: престъпността нараства, демографският фон се влошава.

Можете да консумирате алкохолни напитки, но само строго умерено,  в този случай те могат да имат малка полза за тялото, но този въпрос не е достатъчно проучен от изследователите. Никога не шофирайте след употреба на дори малко алкохол.

Code Health TV съветва за здравословно посрещане на Нова година. Бъдете отговорни.

 

 

Главен редактор

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *