АБИТУРИЕНТИТЕ ОТ СУ “ЕПИСКОП КОНСТАНТИН ПРЕСЛАВСКИ” С БЛАГОРОДНА КАУЗА – ДАРЯВАТ КРЪВ ЗА БОЛНИ

Ученици от СУ “Епископ Константин Преславски” в Бургас избраха нестандартен начин, за да отпразнуват символично завършването си. Днес дванайсетокласниците дариха кръв за нуждаещи се в Кръвния центът на УМБАЛ-Бургас. Около 10 ученици от 12 “б” клас днес седнаха на медицинския стол и се включиха в благородната кауза, останалите са избрали да съберат пари, с които да бъдат закупени памперси и шишета за недоносените бебета в Отделението по Неонатология.

       “Идеята беше изцяло тяхна. Много искаха по някакъв различен начин да отпразнуват своето завършване, защото не се знае дали ще имат балове. Обмислиха няколко различни инициативи и се спряха на кръводаряването. Тези от тях, които не могат да дарят, защото, например, нямат килограми или по други причини, събраха средства и закупиха неща от първа необходимост за недоносените бебета в Неонатологията. Всички ученици се включват по единия или другия начин”, каза Пролетина Иванова, класен ръководител на 12 “б” клас от СУ „Епископ Константин Преславски”.

     По думите на специализанта в Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ-Бургас д-р Нана Велкова в момента необходимостта от кръв е ежедневна, не само за планувани операции, но и за спешни случаи.

       Абитуриентът от СУ „Епископ Константин Преславски” Мартин Петров пък отправи апел към всички свои приятели и връстници, които имат възможност да се включват в каузата и да не се страхуват.

       „Кръводаряването е добро преживяване, ползотворно. Това няма да е последният път, в който ще даря кръв. Надявам се с моята кръв и тази на моите съученици да успеем да помогнем на хора в нужда. Каузата е благородна. Целият клас бяхме задружни и решихме, че това е добра идея и днес сме тук. Първоначално има притеснение, докато седнеш на стола и минат медицинските процедури, но след минута-две напрежението изчезва и си доволен от стореното добро”, каза Мартин Петров от XII б клас на СУ ”Епископ Константин Преславски”.

 

Информация: https://preslavski.eu/?p=17077

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *