Ако до сега не сте успели да влезете във форма, сега е подходящ момент да започнете да се храните правилно

 

Как ни влияе есента?

По-късите дни и липсата на слънчева светлина намаляват производството на серотонин – хормонът, който ни носи усещането за спокойствие и щастие. Той играе много важна роля за регулирането на процесите на съня, психологическата ни стабилност и сърдечния ритъм. Като добавим и постоянния стрес, предизвикан от развиващата се пандемия от COVID-19, всичко това има негативен ефект върху организма ни.

 

Какво да ядем през есента?

Есента е пиковият сезон за различни вкусни и полезни плодове и зеленчуци като боровинки, ябълки, тикви, и много други.
Освен че плодовете и зеленчуците, закупени в своя сезон са по-изгодни, те определено зареждат по най-пълноценен и ефективен начин организма с така важните за него витамини. Каквито и плодове и зеленчуци да изберете за есенното си меню, не забравяйте да се храните редовно, качествено и умерено!

 

Ябълки

Тези сладки и хрупкави есенни плодове са пълни с антиоксиданти, които ни помагат в борбата с хроничните заболявания и забавят стареенето.
За да забавите изгниването им, можете да ги съхранявате в плик в хладилника. Така те ще се запазят свежи до шест седмици. От време на време ги проверявайте и отстранявайте тези, които са започнали да се развалят, за да предпазите останалите. Каква ябълка ще изберете, червена, зелена или жълта, няма значение. Всички те са отличен съюзник в борбата с килограмите. Когато ви се похапва нещо сладко, лесно можете да решите проблема с една ябълка.

Червени боровинки

Най-вкусните червени боровинки можем да намерим в есенния сезон между октомври и ноември, въпреки, че само около 5% от тях стигат до пазара в свеж вид (останалите 95% се превръщат в сок, сладко, консерви или сушени плодове). Боровинките оказват положителен ефект върху метаболизма и са полезни за хора, които имат проблеми с обмяната на веществата.

Круши

Крушите са богати на неразтворими фибри, които спомагат за намаляване на “лошия” (LDL) холестерол в организма. За да си набавите дневната доза фибри и да задоволите глада си за сладко, можете да хапвате крушите пресни или да ги включите в менюто си, като избирате интересни рецепти и различни плодови коктейли с тях.

Тиква

Тиквата е един от най -добрите източници на алфа и бета каротин, които се преобразуват в ретинол и спомагат доброто зрение и растежа на клетките. Тиквените семки също са добър източник на алфа-линоленова киселина, представител на групата омега-3 мастните киселини, изключително полезни за хора със сърдечни заболявания, високо кръвно налягане или висок холестерол. Изпечете я и се насладете на едно вкусно лечение!

Зеле

Зелето има много ниска калоричност, и освен това съдържа ценни витамини и минерали. В зелето се съдържа повече витамин C, отколкото в лимоните и портокалите. Ако обичате зеле, добре е то да присъства в менюто ви поне веднъж седмично.

Червена и бяла ряпа

Тези кореноплодни зеленчуци не се славят с красив вид и правилни форми, но това, което им липсва във външния вид, компенсират с хранителни качества. Изследванията показват, че консумацията на бяла и червена ряпа може да помогне за намаляване риска от рак на простатата и рак на белия дроб. Нещо повече, ряпата е чудесен източник на калций и фибри.

Източник: https://www.topforma.bg/