Знаем, че за да бъдем в добро здраве е необходимо да се храним здравословно, да спортуваме редовно, да намалим стреса, да си почиваме достатъчно. Но понякога това не стига. Имунната ни система се нуждае от някои антибактериални агенти, за да бъде по-устойчива на вируси и инфекции. Хубаво е, че сме заобиколени с много растения, които имат тези ефекти

Мента
Ментата е една от най-добрите за справяне с инфекции. Тя съдържа ментол и розмаринова киселина, благодарение на които действа антивирусно, противовъзпалително и антиоксидантно. Консумацията ѝ под формата на чай или инхалациите с мента, действат като потенциални антибактериални средства срещу патогени на дихателните пътища, запушване на носа.

Женшен
Женшенът се използва широко в китайската медицина, при заболявания на кръвоносната система, но успешно се използва и в борбата с вирусите. Антивирусната активност на растението действа срещу херпесни вируси и хепатити, норовирус и други.

Риган
Следващия път, когато си приготвите домашна пица, добавете повече от него. Риганът съдържа карвакрол – вещество с антивирусни свойства. Според изследвания, растението е ефективно срещу вируса на херпес симплекс, ротавирус – причиняващ диария, и респираторно-синцитиален вирус. Освен че действа противовъзпалително, риганът има благоприятно действие при запек, гастрит.

Чесън
Чесънът съдържа много фенолни съединения и има мощен антибактериален ефект. Затова неговата консумация се препоръчва в сезоните на настинки и грип. Но ароматният чесън има положително въздействие и при третирането на брадавици, причинени от човешкия папиломен вирус, прилагайки го върху тях. Разбира се, за да поддържаме силен имунитет е хубаво да консумираме чесън през цялата година.

Джинджифил
Джинджифилът, който така обичаме да добавяме към ястия, мед и орехи, фрешове, чай, има антивирусна активност срещу респираторни инфекции, подсилва имунитета, облекчава мускулните болки, гаденето.

Ехинацея
Още едно растение с антибактериален ефект, което да добавите към домашната аптечка. Ехинацея помага при инфекциозни заболявания, тя е източник на мощни антивирусни агенти, които имат положителен ефект при респираторни вирусни инфекции.