codehealth-logonew
Ако сте любител на кафето, то значи пристъпвате към тази статия с лека доза неприязън. Очаквате да ви обясним повече за вредите от кафето, въпреки че ясно знаете, че това няма да ви спре да го консумирате. Ами ще ви разочароваме… или пък зарадваме, защото следва точно обратното.

Напоследък, из интернет пространството различни източници изтъкват множеството ползи от кафето и ние бързаме да ги споделим и с вас.

1. Верен помощник при отслабването

Кафето е пръв помощник в поддържането на стройна фигура. То помага за нашата издръжливост при тренировки и за разлика от повечето храни и напитки, които ни изкушават ежедневно, не води до качването на излишни килограми. Дори обратното – много диети включват кафе, тъй като то ускорява метаболизма и спомага в горенето на мазнини. Разбира се, едва ли ефектът ще е същия ако напълним половината чаша със захар или нещо подобно, така че е препоръчително да пием кафето си чисто, особено когато се стремим да отслабнем.

2. Пазител на здравето

Оказва се, че кафето, което така безпомощно търсим всяка сутрин, не само съдържа витамини, но и ни предпазва от редица сериозни заболявания. Редовният прием на напитката доказано понижава риска от Алцхаймер, Паркинсон, няколко вида рак, диабет и различни сърдечно-съдови заболявания. Той действа положително и на черния дроб, особено ако сме любители и на алкохолните напитки.

3. Приятен антидепресант

През годините, редица изследвания са доказали, че любителите на горчивата напитка се чувстват по-щастливи. Тя ни държи далеч от състояния на депресия и намалява риска от самоубийство.

4. Стимулант за паметта и концентрацията

Може би не толкова безизвестен е фактът, че кафето действа положително на концентрацията и съответно на нашата ефективност при работа. Това го прави един естествен и изключително приятен начин да преживеем дори най-натоварения понеделник.

5. Причина за по-дълъг живот

Имайки предвид, как кафето предпазва физическото и психическото ни здраве, не е изненада, че данни показват, че любителите на напитката изпъкват с по-голяма продължителност на живота. С други думи, пиейки напитката ви очаква не само дълъг, но и щастлив живот.

Да, тази популярна напитка действа положително на нас и нашето здраве по много и най-различни начини. Така че, любители на кафето, дойде моментът да си отдъхнете. Можем да продължаваме да пием кафе, но вече без излишни угризения. Стига разбира се, да не прекаляваме с количеството. Все пак три чаши кафе са повече от достатъчни.

Снимки: Unsplash

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *