Обичате ли да хапвате сусамово семе, дори под формата на тахан? Тези малки семена изобилстват от полезни хранителни елементи, а това, което ги прави наистина специални, е че спомагат за нормализиране перисталтиката на червата. Кои други вкусни семена се грижат за доброто ни храносмилане.

Семена кимион
Кимионът обикновено ни напомня за чудесните домашни соленки, върху които го поръсваме. Според проучване, публикувано в WebMD (2009) семената помагат за намаляване на киселините, при подуване на корема, срещу проблеми с апетита, спазми на стомаха и червата и действат като леко слабително средство. Кимионът може да се добавя към ястия, да се приготвя чай с него или да се консумира под формата на масло. Той е богат на желязо, калций, фолиева киселина, цинк и други важни хранителни вещества.

Семена от чиа
Малките семенца често биват наричани суперхрана. Чиата е чудесен източник на фибри, които подпомагат храносмилането, насърчавайки редовността на червата, което я прави една от най-подходящите храни при запек. В допълнение, семенцата помагат за подобряване на нивата на глюкозата в кръвта, като забавят храносмилането на въглехидратите.

Ленено семе
Още едни полезни семена за здравето на храносмилателната система. Смляното ленено семе е един от най-добрите източници на фибри. Редовната му консумация спомага за облекчаване на запек и може също да помогне за понижаване на общия холестерол в кръвта. Важно е да консумирате семенцата смлени, тъй като така ще се усвоят най-добре, а и няма да раздразнят стомаха ви.

Конопено семе
Както знаем, фибрите играят важна роля за здравето и храносмилателната ни система. Конопените семена са добър източник на фибри и насърчават редовността на изхождането. Може да ги добавяте към вашите закуски, ястия. Според някои западни проучвания, консумацията им спомага за намаляване на апетита.