Всяка година на този ден, отбелязваме  европейския ден за борба със затлъстяването. За пръв път тази инициатива се провежда през 2009 година от Националния форум за борба със затлъстяването във Великобритания и Белгийската асоциация на пациентите със затлъстяване.

Много са факторите, които влияят на наднорменото тегло, а тревожната статистика показва, че за пръв път имаме прецедент, при които броят на хората с наднормено тегло е повече от този на гладуващите.

Според данни на СЗО в голяма част от европейските държави хората с наднормено тегло е между 30 и 80 процента. Тревожното е, че средно 20 % от децата са със наднормено тегло, а голяма част от тях и със затлъстяване. И ако се задълбочим в цифрите, става ясно, че 3 милиона деца са със затлъстяване, а 14 милиона със свръх тегло. Стряскаща статистика, която се променя с бързи темпове към увеличаване броя на децата с такива проблеми. Времето, в което живеем и ковид пандемията, която ни затвори вкъщи почти три години, допълнително задълбочи проблема. Начинът, по който се храним с “бързи храни”, пакетирани такива, богати на консерванти и Е-та, газирани напитки и прекалена употреба на сол, захар, са само част от вредните навици, които повлияват промяната на теглото.

Затлъстяването е болестно състояние, при което индексът на телесната маса е 30 или по-висок. Затлъстяването е резултат от нарушено равновесие между енергийния внос чрез храната и енергоразхода на индивида. Честа причина за това състояние е свръххраненето, т.е. прием на повече от необходимата за основната обмяна и за двигателната активност енергия.

Затлъстяването е медицинско състояние, при което телесната мазнина е натрупана до такава степен, че би могла да има зловреден ефект върху здравето. Тя се определя чрез т.нар. “индекс на телесната маса”(ИТМ), а посредством него и съотношението талия-ханш може да се оценят и сърдечно-съдовите рискови фактори. ИТМ е близко свързан и показател за процентното съдържание на телесни мазнини, както и за общото им количество.

За да поддържаме здравословно телесно тегло, специалистите съветват:

  • храната, която приемаме да е с енергийна стойност, съответваща на енергоразхода;
  • да се храним често, но умерено;
  • консумацията на плодове и зеленчуци да се увеличи;
  • за някои хора, използването на пикантни подправки е задължително, но те са причина за наднормено тегло;
  • да намалим използването на сол;
  • пиенето на вода е много важно, затова поне 1.5 л вода и течности дневно;
  • консумацията на мазнини и алкохол също влияе на ИТМ, затова е хубаво да ограничим употребата им;
  • ограничаването на консумацията на сладкарски и тестени изделия е полезно, защото освен въглехидрати, съдържат и голямо количество мазнини;
  • всекидневната двигателна активност е много важна, за да поддържаме тялото и тонуса си.

За още полезни съвети, как да се грижим за здравословното си състояние и да не станем част от статистиката на хората с наднормено тегло и затлъстяване, вижте съветите на специалистите, гостували в Healthy Morning, по Code Healthy TV.

 

https://tv.codehealth.bg/index.php/video/584/hranene-prez-proletta-prof-donka-baikova/

 

https://tv.codehealth.bg/index.php/video/705/za-otslabvaneto-v-suznanieto/

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *