На официалното събитие ще присъстват г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на Р България, и г-жа Диана Ковачева, Омбудсман на Р България

Три вдъхновяващи български жени учени ще бъдат отличени с наградата „За жените в науката“ за 2021 г. на официално събитие на 2 декември. На него ще присъстват редица видни гости, сред които г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България, г-жа Диана Ковачева, Омбудсман на Република България, г-жа Миглена Дамянова, директор Дирекция „Наука“ към МОН, г-н Дончо Барбалов, зам.-кмет на Столична община, Н. Пр. Флоранс Робин, посланик на Франция в България, и г-жа Ваня Панайотова, генерален мениджър на L’Oreal България.

Официалната церемония по награждаване тази година ще бъде хибридно събитие с лайвстрийм в YouTube и всички желаещи могат да го гледат в 10:00 ч. на 2 декември ТУК. Три необикновени български жени учени ще бъдат отличени за техните смели изследователски идеи като стипендиантки по програмата за 2021 г. Наградата „За жените в науката“ се равнява на 5000 евро и има за цел да подкрепи жените учени у нас в реализирането на техните научни мечти да променят света към по-добро и да ги мотивира да продължат кариерата си в България. В глобален план програмата цели да стимулира развитието на науката, да повиши броя на жените изследователки (едва 33%* от учените в света са дами) и да постигне полово равенство в тази сфера.

Медийни партньори на събитието са БТА, Стандарт, bTV Radio, NJOY, EVA, GRAZIA, Cosmopolitan, Glamour, Dir.bg, Novinite.bg, Jenite.bg, Edna.bg, Trud.bg.

За жените в науката“ е уникален за България и света проект. Той е и сред най-престижните научни конкурси у нас и се провежда в партньорство между Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L’Oréal България от 2010 г. насам. Към момента по програмата са отличени 30 великолепни дами (вкл. трите стипендиантки от тази година) за техния впечатляващ научен потенциал, постижения и любов към изследователската дейност с общ награден фонд от 150 000 евро.

Една от българките стипендиантки за 2021 г. по програмата ще спечели и възможността да се бори за едно от 15-те международни отличия на L’Oréal и ЮНЕСКО по програмата International Rising Talents. 15-те победителки са селектирани измежду най-добрите стипендианти в националните и регионалните издания на „За жените в науката“ от съответната година. Талантливите носителки на международнoто отличие получават възможността научните им проекти да блеснат на световната научна сцена, както и финансово поощрение от 15 000 евро.

Подробна информация за „За жените в науката“ е налична на официалния уебсайт на програмата: www.zajenitevnaukata.bg.

*Научен репорт на UNESCO с прогноза за 2030 г.

Националната програма „За жените в науката“

Националната стипендиантска програма е част от глобалната програма на L’Oréal–ЮНЕСКО „За жените в науката“, създадена, за да отличава и подкрепя жените, чиито постижения допринасят за развитието на науката, както и за да осигури стимул и подкрепа на обещаващи млади жени учени със значими изследователски проекти.

Националните стипендии „За жените в науката“ на L’Oréal–ЮНЕСКО се отпускат за проекти, които се реализират в съответната страна. Те съществуват в повече от 110 страни, а в България се появяват за първи път през 2010 година.

Световната програма „За жените в науката“

Световната програма „За жените в науката“ е създадена през 1998 година, когато L’Oréal и ЮНЕСКО обединяват усилията си в подкрепа на жени учени в областта на природните науки и за популяризиране на научния им труд, като основават Наградите „За жените в науката“. Днес инициативата се е разраснала значително в международен план, включвайки още програмата International Rising Talents, както и национални и регионални стипендии. Днес програмата „За жените в науката“ се е утвърдила като глобална инициатива, която вече я подкрепила над 3600 жени от над 110 държави.

За допълнителна информация, моля, свържете се с M3 Communications Group, Inc. на press@m3bg.com или на 088 449 5950

www.zajenitevnaukata.bg www.forwomeninscience.com facebook.com/forwomeninscience/ youtube.com/forwomeninscience/ twitter.com/4womeninscience/ discov-her.com

Главен редактор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *