codehealth-logonew

Драконовият плод, известен също като питая, е уникален и екзотичен плод, който придоби популярност през последните години. Този плод е роден в Мексико и Централна Америка, но сега се отглежда широко в Азия, Австралия и Съединените щати. Драконовият плод е пълен с основни хранителни вещества, които могат да бъдат от полза за вашето здраве по много начини. В тази статия ще обсъдим десет изненадващи предимства на драконовия плод (питая) за вашето здраве.

  1. Повишава имунитета

Драконовият плод е чудесен източник на витамин С, който помага за укрепване на имунната система. Порция от 100 грама драконов плод съдържа 34% от дневния препоръчителен прием на витамин С. Това хранително вещество помага да се увеличи производството на бели кръвни клетки, които са отговорни за борбата с инфекциите и болестите.

  1. Помага при храносмилането

Драконовият плод е богат на фибри, което помага за подобряване на храносмилането и предотвратяване на запек. 100-грамова порция драконов плод съдържа 3 грама фибри. Това съдържание на фибри може да помогне за регулиране на движенията на червата и насърчаване на здрава храносмилателна система.

  1. Насърчава здрава кожа

Драконовият плод е с високо съдържание на антиоксиданти, които помагат да защитите кожата си от увреждане, причинено от свободните радикали. Свободните радикали могат да причинят преждевременно стареене, бръчки и фини линии. Антиоксидантите в драконовия плод могат да ви помогнат да запазите кожата си здрава и млада.

  1. Помага за понижаване на холестерола

Драконовият плод съдържа растителни съединения, наречени флавоноиди, за които е доказано, че помагат за понижаване на нивата на холестерола. Тези съединения могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечни заболявания и инсулт.

  1. Подобрява сърдечно-съдовото здраве

Драконовият плод е богат на калий, който помага за регулиране на кръвното налягане и подобряване на сърдечно-съдовото здраве. Порция от 100 грама драконов плод съдържа 9% от препоръчителния дневен прием на калий.

  1. Повишава енергийните нива

Драконовият плод е чудесен източник на въглехидрати, които могат да помогнат за повишаване на енергийните ви нива. 100-грамова порция драконов плод съдържа 13 грама въглехидрати.

  1. Помага за предотвратяване на рак

Драконовият плод съдържа антиоксиданти, които предпазват от развитието на ракови клетки. Тези антиоксиданти могат да помогнат за намаляване на риска от някои видове рак, като рак на гърдата и рак на простатата.

  1. Подпомага загубата на тегло

Драконовият плод е с ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри, което го прави чудесна храна за отслабване. Порция от 100 грама драконов плод съдържа само 60 калории и 3 грама фибри.

  1. Намалява възпалението

Драконовият плод съдържа противовъзпалителни съединения, които могат да помогнат за намаляване на възпалението в тялото. Възпалението е свързано с много хронични заболявания, като артрит, диабет и сърдечни заболявания.

  1. Увеличава мозъчната функция

Драконовият плод съдържа витамини от група В, които са от съществено значение за мозъчната функция. Тези витамини могат да помогнат за подобряване на когнитивната функция и да намалят риска от болестта на Алцхаймер.

В заключение, драконовият плод е вкусен и питателен плод, който предлага много ползи за здравето. Високото му съдържание на хранителни вещества може да помогне за повишаване на имунитета, насърчаване на здрава кожа, подпомагане на загубата на тегло и намаляване на риска от хронични заболявания. Така че следващия път, когато сте в магазина за хранителни стоки, не забравяйте да добавите малко драконов плод в количката си!

Главен редактор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *